САЩ одобри продажбата на F-16 на Тайван

44 прочитания

Решението бе обмисляно дълго време, преди администрацията на Тръмп да го приеме, защото то влошава отношенията между САЩ и Китай, който иска Тайван под свой контрол.

Според местни медии сделката е за 8 милиарда щатски долара за общо 66 самолета.

„Продажбата на F-16 за Тайван изпраща важно послание за ангажимента на САЩ към сигурността и демокрацията в региона на Тихия и Индийския океан”, се казва в изявлението на Комисията по външна политика на Конгреса на САЩ.

Окончателната конфигурация на самолетите предстои да се уточни и Тайпе трябва да подпише договора.

България плати за 1,2 милиарда щатски долара на 12 август 2019 за 8 изтребители F-16 Блок 70 със съответно оборудване и въоръжение.

За последен път Тайван е купувал военни самолети от САЩ през 1992, когато президентът Джордж Буш осигури 150 F-16. Администрацията на президента Барак Обама отказа следващата поръчка през 2011.

Може да минат месеци, дори години обаче преди Тайван и САЩ да подпишат договора и вероятно години, преди да започнат доставките.

Оферираният F-16 Block 70 е подобен на самолета, предложен на другите съюзници на САЩ – Словакия, Бахрейн, България, пише Блумбърг. Тайванските F-16 обаче ще са оборудвани с най-модерния радар на Northrop Grumman Corp., позволяващ изстрелване на амуниции с точно насочване на по-големи дистанции, съобщи американската агенция, цитирайки неназован източник, запознат с темата.

Снимка: Lockheed Martin.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Южна Корея ще получи още 4 F-35A
Следваща публикация
Катастрофа с Patrouille de France в Перпинян
44 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню