Шефът на Ryanair предвижда съкращения, ако кризата с MAX продължи

28 прочитания

Шефът на Райнеър Майкъл О’Лиъри предупреди, че не би изключил възможността да съкрати някои работни места, ако приземяването на Boeing 737MAX продължи по-дълго от очакваното.

В добавка към забавените доставки на 737MAX, авиокомпанията може да изпадне в сериозни затруднения и ако не бъде постигната сделка за излизането на Великобритания от Европейския съюз. О’Лиъри отправи тези предупреждения по време на представянето на отчетите на превозвача за полугодието. Той директно заяви, че Райнър ще преустанови всички вътрешни маршрути в Обединеното кралство, в случай че се стигне до твърд Брекзит.

Райнеър има поръчка за 135 самолета 737 MAX 200 от Боинг, първите пет от които трябваше да пристигнат още през есента на тази година. Самолетът е специален вариант, който беше разработен от Боинг специално по поръчка на ирландския превозвач. В средата на юли беше забелязана и любопитна промяна – наименованието на модела 737 МАХ беше изтрито от фюзелажа на първите бройки за Райънер, които стоят на паркинга в Рентън, и променено на 737-8200, както се вижда на снимката горе. Предполагаме, че това се дължи на влошената репутация на МАХ, а числото 8200 идва от факта, че самолетът е разработен на базата на 737 МАХ-8, а версията за Райън носеше допълнителния моделен номер 200.

След призива на някои влиятелни имена в индустрията, а и на президента Тръмп, Боинг наистина реши да промени името на модела - засега само при самолетите на Ryanair

След призива на някои влиятелни имена в индустрията, а и на президента Тръмп, Боинг наистина реши да промени името на модела – засега само при самолетите на Ryanair

За момента сагата с разработването на софтуерните ъпдейти за фамилията и одобрението им от международните регулатори продължава, като някои от северноамериканските оператори на типа вече отмениха полетите си с МАХ-овете до края на годината.

О’Лиъри изрази опасения, че Райнеър може да не включи новите самолети в експлоатация до лятото на следващата година. Междувременно превозвачът трябваше да намали наполовина плановете си за растеж през годината и да отмени над 30 000 полета с МАХ, планирани за следващата година. Той добави, че не изключва и съкращения на работни места, като авиокомпанията обяви намаляване с 24% на печалбата си за второто тримесечие на 2019.

О’Лиъри добави още, че Райнеър възнамерява да намали цените на билетите си с още 6%, за да стимулира търсенето, особено във Великобритания и Германия.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing е готов с първия 777-9 за Emirates
Следваща публикация
Boeing 777X няма да полети преди 2020
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет на A321LR

Първият A321LR /long range/ полетя за пръв път над Хамбург в 11:06ч. на 31 януари,…
Меню