Boeing с поръчки за 50 737 MAX

12 прочитания

В третия ден на авиосалона в Дубай Boeing записа заявки за 50 самолета 737 MAX.

Първата твърда поръчка за този модел след приземяването му дойде ден по-рано – 10 самолета си поръча германско-турската авиокомпания SunExpress.

Във вторник Air Astana обяви намерение да купи 30 самолета МАХ.

Поръчките се прибавят към обявената заявка от тайнствен клиент за 20 самолета МАХ.

Това е вот на доверие за суперикономичния модел, който е приземен по цял свят от март 2019 след катастрофи, при които загинаха 346 души за пет месеца.

*ДОПЪЛНЕНИЕ: Emirates поръча по-малко широкофюзелажни самолети от предвиденото в четвъртия ден от авиоизложението в Дубай.

Директорът на IATA Александър дe Жуниак каза за Блумбърг на авиосалона, че е много важно регулаторите по света да синхронизират графика си за сертифициране на самолета. Според Жуниак това се очаква да стане през декември или януари, но синхронът не е сигурен.

Надпреварата

Air Astana поръча боинги от модела 737 МАХ за 3,6 милиарда щатски долара. Авиокомпанията от Казахстан е клиент и на Airbus, който спечели лъвския пай от поръчките в Дубай – 170 самолета. SunExpress поръча боинг 737 МАХ за 1,2 милиарда долара.

И двете цени са примерни, обикновено за обем се прилага отстъпка.

Въпреки, че изостана с поръчките, Boeing също печели, защото си връща доверието на клиентите.

Boeing 737 MAX SunExpress. Снимка: Boeing

Boeing 737 MAX SunExpress. Снимка: Boeing

Airbus продължи да получава поръчки и в третия ден на авиосалона с твърда заявка за 10 самолета за ултрадълги полети A321XLR за саудитския лоукост Flynas, който  вече е поръчал 80 А320neo през 2017, сменени по-късно за по-големите А321.

Авиосалонът в Дубай е известен с мегасделките, които се обявяват тук в края на годината. Обикновено има и ожесточена надпревара между двата конкурента – Boeing и Airbus, които си поделят глобалния пазар почти наполовина.

Сега обаче присъствието на американския производител е приглушено заради приземяването на почти 400 от неговите самолети по света.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates поръча по-малко боинги
Следваща публикация
SAAB показа GlobalEye в Дубай
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria полита на Superjet

Словенската Adria Airways възнамерява да поръча общо 12 самолета Сухой Суперджет 100, които да заменят…
Меню