ETOPS 180+ и за A330neo

21 прочитания

Европейската агенция за авиационна безопасност /EASA/ сертифицира новият Airbus A330neo за ETOPS с над 180 минути време до най-близко резервно летище. ETOPS или Extended-range Twin-Engine Operations /Удължени операции за двумоторни самолети/ е специална сертификация, позволяваща на двумоторни машини да прелитат на далечни разстояния без възможност за извършване на аварийно кацане в рамките на определеното време. Типичен пример за такива са презокеанските полети.

Постижението е сериозно и означава, че всички оператори на новия самолет, оборудван с двигателите Trent 7000 на Rolls-Royce, ще могат да се възплозват от най-ефективните, сигурни и директни маршрути на далечни разстояния. Сертификатът, който предвижда ETOPS 180 за базовата конфигурация на самолета, е възможно да се разширява до ETOPS 285 или около 2000 морски мили. До края на март се очаква и американската Федерална Авиационна Администрация /FAA/ да сертифицира машината по ETOPS.

Сертификатът включва и двете налични модификации A330neo – 800 и -900. Обхватът на по-голямата версия на самолета така ще достига 7200 морски мили в конфигурация с три класи.

А330 е едно от най-популярните семейства на Еърбъс с над 1700 поръчки до момента от над 120 оператора по света. От А330нео вече са поръчани над 300 машини.

снимка: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Delta и Azul са най-точните авиокомпании в света
Следваща публикация
Airbus влиза в Air Race Е
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Поздравете Beluga XL #3

Третата Beluga XL излезе на 12 юни от хангара на Airbus в Тулуза след боядисване.…

Airbus пуска втората Beluga XL

Новото поколение грамадни самолети, който ще транспортира авиочасти в европейската мрежа на производителя до края…
Меню