ETOPS 180+ и за A330neo

2 прочитания

Европейската агенция за авиационна безопасност /EASA/ сертифицира новият Airbus A330neo за ETOPS с над 180 минути време до най-близко резервно летище. ETOPS или Extended-range Twin-Engine Operations /Удължени операции за двумоторни самолети/ е специална сертификация, позволяваща на двумоторни машини да прелитат на далечни разстояния без възможност за извършване на аварийно кацане в рамките на определеното време. Типичен пример за такива са презокеанските полети.

Постижението е сериозно и означава, че всички оператори на новия самолет, оборудван с двигателите Trent 7000 на Rolls-Royce, ще могат да се възплозват от най-ефективните, сигурни и директни маршрути на далечни разстояния. Сертификатът, който предвижда ETOPS 180 за базовата конфигурация на самолета, е възможно да се разширява до ETOPS 285 или около 2000 морски мили. До края на март се очаква и американската Федерална Авиационна Администрация /FAA/ да сертифицира машината по ETOPS.

Сертификатът включва и двете налични модификации A330neo – 800 и -900. Обхватът на по-голямата версия на самолета така ще достига 7200 морски мили в конфигурация с три класи.

А330 е едно от най-популярните семейства на Еърбъс с над 1700 поръчки до момента от над 120 оператора по света. От А330нео вече са поръчани над 300 машини.

снимка: Airbus

Свързани теми

Предишна публикация
Delta и Azul са най-точните авиокомпании в света
Следваща публикация
Airbus влиза в Air Race Е
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първа поръчка за ACH160

Airbus Helicopters подписа първата поръчка за 4 хеликоптера ACH160 с клиент от Северна Америка, чието…

Boeing се отказа от сделката с Embraer

Американската компания се оттегли от споразумението за съвместно производството на пътнически самолети за гражданската авиация…

VietJet си поръча 50 самолета А321neo

Виетнамската VietJet направи поръчка за 6,5 милиарда щатски долара като потвърди меморандума, подписан във Фарнбъро…
Меню