5,9% ръст на каргото за октомври

50 прочитания

Африка расте най-бързо на карго пазара с 30%, Европа води пред останалите региони. IATA обяви 5,9% годишен ръст на търсенето на карго за октомври.

Международната асоциация за въздушен транспорт IATA обяви данните за глобалния пазар на товари, превозвани по въздуха, според които търсенето показва ръст от 5,9% за октомври 2017 в сравнение с предишната година.

Данните на IATA показват месечен спад от 9,2% спрямо септември, но остава над средния ръст за годината от 3,2% за последното десетилетие.

Капацитетът, измерен в тон на километър /AFTK/ показва ръст от 3,7% за година през октомври. Това е 15-ти пореден месец, в който  търсенето расте повече, отколкото расте капацитетът.

Обемите на товарите се очаква да растат през 2018, но под темповете от 2017, показват още данните от Женева.

Къде е ръстът по региони

Европейските авиокомпании обявиха през октомври 6,4% ръст на търсенето на карго през октомври 2017. Това е по-малко, отколкото в Близкия изток /4,6%/ и по-малко от Северна Америка /6,6%/ и Азия /4,4%/.

По-висок от тези региони е ръстът при латиноамериканските авиокомпании, където търсенето през октомври е било 7,2% за година през октомври.

Най-голям ръст отбелязва Африка, където търсенето надхвърля 30,3%.

IATA представлява 275 авиокомпании, извършващи 83% от глобалния въздушен трафик.

Кои товари растат най-много

Регионално най-силен ръст за година се появява в региона на Южните Атлантически райони и Средния Запад в САЩ, както и във Виетнам, Австралия, Япония и Великобритания – с двуцифрен ръст по данни глобалната карго база данни за WorldACD.

Фармацевтичният транспорт осигурява 19% ръст на година по обем, а високотехнологичните товари и бързоразвалящите се растат с 11%.

Прогнозата на WorldACD за края на 2017 е оптимистичен: “рекордът, поставен през октомври определено ще бъде счупен с ноемврийските данни.” След публикуване на резултатите за 2017 в началото на следващата година WorldACD омаква DTK да изпреварят ръста на обемите с 1  процентен пункт.

Снимка: Авиофорум.

 

Свързани теми

Предишна публикация
7,2% глобален ръст на пътническия трафик за октомври
Следваща публикация
Смарт багажът без ток на борда
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Alaska поръча още 23 B737 MAX

Американската Alaska Airlines и Boeing подписаха нов договор за доставката на допълнителни 23 броя Боинг…
Меню