Icelandair изкупува лоукоста WOW Air

34 прочитания

Icelandair Group обяви, че изкупува исландската нискоразходна авиокомпания WOW Air. Заедно двете авиокомпании ще държат 3,8% от пазара на презокеански полети, съобщава АФП.

Временно изпълняващият длъжността президент на Icelandair Group Боги Нилс Богасон каза, че се отварят много възможности за синергии, но двете авиокомпании ще запазят самостоятелните си брандове и лицензи. Няма потвърждение за цената на сделката, която според местни медии достига около 15,8 милиарда евро, като направиха изчисление на база цената на акциите на Icelandair на борсата в Рейкявик.

icelandair

Презокеански брак по сметка

Новината за сливането бе приета с изненада.

И двете авиокомпании се борят със спада в броя на туристите, посещаващи Исландия, по-високите цени на горивата и пускането на директни лоукост полети през океана от конкуренцията. Основаната през 1930 Icelandair си спечели репутацията на „авиокомпанията на туристите с малък бюджет” през 70-те, когато директните полети бяха фокусирани към пазара на бизнес пътуванията.

WOW бе основана през 2011 и залага на дългите дестинации и собствената си мрежа, за да привлича пътници, които ценят времето си.

Снимки: Icelandair и WOW Air.

Свързани теми

Предишна публикация
A330-800 полетя за първи път
Следваща публикация
VietJet си поръча 50 самолета А321neo
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню