Филипините избират Gripen

63 прочитания

Правителството на Филипините е на път да вземе решение за придобиване на нови бойни самолети Jas-39 Gripen от Швеция, съобщава националната информационна агенция. Военновъздушните сили на страната се оглеждат вече над десетилетие за нов боен самолет, който да замени остарелите американски F-5A/B прехващачи, които бяха пенсионирани още през 2005 година.

Jas-39 Gripen D от състава на Тайландските ВВС

Jas-39 Gripen D от състава на Тайландските ВВС

Освен че е по-евтин за придобиване и поддръжка, Gripen доказа, че е отличен многоцелеви боен самолет, казва филипинския министър на отбраната Делфин Лорензана. След изтеглянето от въоръжение на старите F-5 филипинските ВВС остават без многоцелеви изтребители. Въпреки покупката на 12 нови F-50 от Южна Корея, способностите на тези леки изтребители, използвани основно за тренировъчни цели, са силно ограничени в сравнение с Грипен.

Филипините разполагат с 11 самолета Gripen C/D (един бе загубен при катастрофа) + един Saab 340 Erieye въздушен команден център.

Филипините разполагат с 11 самолета Gripen C/D (един бе загубен при катастрофа) + един Saab 340 Erieye въздушен команден център.

Ако сделката се осъществи, Филипините ще са втората държава в Югоизточна Азия, която ще вземе шведските самолети на въоръжение. Кралските Тайландски ВВС вече оперират с 12 Грипена в региона. Сред останалите клиенти на компанията са Южна Африка, Чешката Република, Унгария, а отскоро и Бразилия, която е начален клиент за новото поколение Gripen E/F.

Въпреки че преговорите са в напреднала фаза, единствена пречка пред сключването на сделка могат да се окажат стрикните шведски закони, ограничаващи продажбата на военно оборудване за държави, в които спазването на човешките права е под заплаха. В този контекст, проблемът за Филипинското правителство е бруталната война с наркокартелите в страната, която даде хиляди жертви.

Окончателното решение по сделката на междуправителствено ниво се очаква в началото на 2019.

снимки: SAAB и Royal Thai Air Force

Свързани теми

Предишна публикация
Белгия сменя старите F-16 с F-35
Следваща публикация
F-16: Made in India
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Adria Airways спря полетите

Словенската Adria Airways прекрати всички полети, считано от вечерта на 23 септември. Превозвачът твърди, че…
Меню