Филипините избират Gripen

4 прочитания

Правителството на Филипините е на път да вземе решение за придобиване на нови бойни самолети Jas-39 Gripen от Швеция, съобщава националната информационна агенция. Военновъздушните сили на страната се оглеждат вече над десетилетие за нов боен самолет, който да замени остарелите американски F-5A/B прехващачи, които бяха пенсионирани още през 2005 година.

Jas-39 Gripen D от състава на Тайландските ВВС

Jas-39 Gripen D от състава на Тайландските ВВС

Освен че е по-евтин за придобиване и поддръжка, Gripen доказа, че е отличен многоцелеви боен самолет, казва филипинския министър на отбраната Делфин Лорензана. След изтеглянето от въоръжение на старите F-5 филипинските ВВС остават без многоцелеви изтребители. Въпреки покупката на 12 нови F-50 от Южна Корея, способностите на тези леки изтребители, използвани основно за тренировъчни цели, са силно ограничени в сравнение с Грипен.

Филипините разполагат с 11 самолета Gripen C/D (един бе загубен при катастрофа) + един Saab 340 Erieye въздушен команден център.

Филипините разполагат с 11 самолета Gripen C/D (един бе загубен при катастрофа) + един Saab 340 Erieye въздушен команден център.

Ако сделката се осъществи, Филипините ще са втората държава в Югоизточна Азия, която ще вземе шведските самолети на въоръжение. Кралските Тайландски ВВС вече оперират с 12 Грипена в региона. Сред останалите клиенти на компанията са Южна Африка, Чешката Република, Унгария, а отскоро и Бразилия, която е начален клиент за новото поколение Gripen E/F.

Въпреки че преговорите са в напреднала фаза, единствена пречка пред сключването на сделка могат да се окажат стрикните шведски закони, ограничаващи продажбата на военно оборудване за държави, в които спазването на човешките права е под заплаха. В този контекст, проблемът за Филипинското правителство е бруталната война с наркокартелите в страната, която даде хиляди жертви.

Окончателното решение по сделката на междуправителствено ниво се очаква в началото на 2019.

снимки: SAAB и Royal Thai Air Force

Свързани теми

Предишна публикация
Белгия сменя старите F-16 с F-35
Следваща публикация
F-16: Made in India
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Alitalia намалява маршрути и флот

Новият администратор на Alitalia информира синдикатите за планираното намаление на операциите на италианския превозвач. Самолетите…

Boeing 777X полетя

След като бе отлаган два пъти, първият тестов полет на Boeing 777Х бе изпълнен от…

TAP Portugal рестартира полетите

Португалският национален превозвач TAP Air Portugal обяви подновяването на операциите си, въпреки продължаващото развитие на…
Меню