Пилоти на Air France блокират новия 787

27 прочитания

Изключителната история на новия Boeing 787 на Air France и пилотския синдикат SNPL, който не му позволява да лети.

Как започна всичко?

На 7 април делегация от мениджъри на Air France заминава за Сиатъл, за да получи шестия Dreamliner за авиокомпанията, F-HRBF, с каталожна цена от 250 милиона долара, който оттогава стои неподвижно на тармака на летище Роаси-Шарл де Гол в Париж. Защото националният синдикат на пилотите има условия.      

През лятото на 2016 ръководството на Air France и SNPL подписва споразумение, с който инструкторите за Boeing 777 да имат право да работят като инструктори и за Boeing 787. Когато пилотите сменят самолета, инструкторите трябва да ги обучават – първо на симулатор, след това в реална ситуация и придружават командирите на полет и вторите пилоти в първите им 8 часа.

До този момент авиокомпанията има около стотина обучени пилоти, но техният брой не стига за новия 787. Споразуменията от 2016 със синдикатите изтекоха на 30 април и мениджмънтът поиска SNPL да ги преподпише. Но срещна отказ.

Право на вето

Пилотският синдикат SNPL сега поставя три нови условия: спазване на условията на друго споразумение, наречено Trust Together, протокол за инструкторите, но и промяна в квалификационната комисия, която проучва 13000 Air Safety доклада, които пилотите пишат всяка година и в която синдикатът няма решаващ глас.

Квалификационната комисия е много полезна, защото позволява да се проучват нередностите, срещнати на земята и по време на полет и корекция на евентуални процедури, които биха могли да създадат проблем. Тези декларации са придружени от ангажимент за ненаказание, ако грешката е допусната от пилот, освен ако бъде обявена за неприемлива. Такъв е случаят, ако нарочно не е спазена дадена процедура. Подобни случаи са рядкост – 1-2 годишно, разказва неназован инструктор пред Фигаро.

Засега ръководството на Air France може единствено да преценява коя грешка е приемлива и коя – не. Пилотският синдикат иска да има право на вето върху това решение и има намерение на отстоява намеренията си. Затова и новият 787 седи на тармака.

снимки: Air France

Свързани теми

Предишна публикация
Нов инцидент със Southwest
Следваща публикация
Emirates замразява още самолети. Няма пилоти
27 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Emirates поръча по-малко боинги

Emirates ограничи ангажимента си да напазарува широкофюзелажни самолети за милиарди долари от Boeing. Най-голямата авиокомпания…
Меню