Пилоти на Air France блокират новия 787

23 прочитания

Изключителната история на новия Boeing 787 на Air France и пилотския синдикат SNPL, който не му позволява да лети.

Как започна всичко?

На 7 април делегация от мениджъри на Air France заминава за Сиатъл, за да получи шестия Dreamliner за авиокомпанията, F-HRBF, с каталожна цена от 250 милиона долара, който оттогава стои неподвижно на тармака на летище Роаси-Шарл де Гол в Париж. Защото националният синдикат на пилотите има условия.      

През лятото на 2016 ръководството на Air France и SNPL подписва споразумение, с който инструкторите за Boeing 777 да имат право да работят като инструктори и за Boeing 787. Когато пилотите сменят самолета, инструкторите трябва да ги обучават – първо на симулатор, след това в реална ситуация и придружават командирите на полет и вторите пилоти в първите им 8 часа.

До този момент авиокомпанията има около стотина обучени пилоти, но техният брой не стига за новия 787. Споразуменията от 2016 със синдикатите изтекоха на 30 април и мениджмънтът поиска SNPL да ги преподпише. Но срещна отказ.

Право на вето

Пилотският синдикат SNPL сега поставя три нови условия: спазване на условията на друго споразумение, наречено Trust Together, протокол за инструкторите, но и промяна в квалификационната комисия, която проучва 13000 Air Safety доклада, които пилотите пишат всяка година и в която синдикатът няма решаващ глас.

Квалификационната комисия е много полезна, защото позволява да се проучват нередностите, срещнати на земята и по време на полет и корекция на евентуални процедури, които биха могли да създадат проблем. Тези декларации са придружени от ангажимент за ненаказание, ако грешката е допусната от пилот, освен ако бъде обявена за неприемлива. Такъв е случаят, ако нарочно не е спазена дадена процедура. Подобни случаи са рядкост – 1-2 годишно, разказва неназован инструктор пред Фигаро.

Засега ръководството на Air France може единствено да преценява коя грешка е приемлива и коя – не. Пилотският синдикат иска да има право на вето върху това решение и има намерение на отстоява намеренията си. Затова и новият 787 седи на тармака.

снимки: Air France

Свързани теми

Предишна публикация
Нов инцидент със Southwest
Следваща публикация
Emirates замразява още самолети. Няма пилоти
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Отпада правилото за слотовете

Европейският съвет одобри план за прекратяване на правилата, които принуждават авиокомпаниите да продължат да летят…

Sunexpress поръча 10 Boeing 737 МАХ

Турско-германската авиокомпания Sunexpress, в която участват Turkich Airlines и Lufthansa поръча 10 самолета Boeing 737…

Northrop Grumman показа B-21 Raider

На 2 декември 2022г. B-21 Raider бе представен като първия шесто поколение бомбардировач в завода…
Меню