Летище Хонконг стана епицентър на протестите

61 прочитания

ДОПЪЛНЕНА. Властите в Китай казаха в сряда, че протестиращите в Хонконг действат като терористи заради затварянето на летището на острова, продължило повече от ден.

Аерогарата се превърна в епицентър на протестите на територията.

На 14 август малки групи демонстранти остават на летището, което поднови нормални операции след хаотична нощ на сблъсъци. Летищните власти обявиха, че са получили съдебно разрешение да забраняват на определени лица да пречат „незаконно и нарочно” на операциите.

Протестите в Хонконг продължават от 11 седмици срещу закона, позволяващ екстрадиция в на континентален Китай, който местната администрация обяви, че спира.

55000 пътници стоят на летището в Хонконг заради протестите, твърди Cathay Pacific, цитирана от South China Morning Post.

 

  ***

На 12 август протестиращите в Хонконг предизвикаха отмяна на всички излитащи и кацащи полети от китайската територия. Летището е международен хъб за връзка с дестинации от Далечния изток и важен за операциите на стотици авиокомпании и милиони пътници всеки ден.

Отмяната на полети може да накара превозвачите да преосмислят стратегията си и дава шанс на конкурентни летища в региона. Китайските власти в лицето на агенцията за гражданско въздухоплаване на Китай /Civil Aviation Administration of China/ обяви на 12 август, че увеличава транспортния капацитет на летищата в района на Гуандонг-Хонконг-Макао, за да помогне на пътниците, летящи между континента и Хонконг.

Според държавното издание South China Morning Post стотици полети са отменени и за 13 август.  

Летището в Хонконг е най-оживеният хъб в Азия и главен транзитен пункт по пътя от Европа.

Ефектът от отмяната на полети в понеделник продължава втори ден.

Cathay Pacific с главен акционер Air China отмени над 200 полета на 13 август. Почти всички полети иа до Азия, но са засегнати и маршрути до Европа и САЩ. Cathay очаква в сряда ситуацията да се нормализира.

Австралийската Qantas отмени само три полета във вторник.

Virgin – 2, също като Lufthansa.

American, Air France, United също отмениха по няколко полета и във вторник.

Властите в Хонконг отмениха полетите след като демонстранти окупираха главния терминал на летището при антинаправителствен протест.

Американските авиокомпании добавиха нови полети, по-големи самолети и повече места, но търсенето на билети за Хонконг продължава да расте.

Hong Kong Airport

Снимки: Летище Хонконг.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Прага с програма за 1 милиард евро
Следваща публикация
BER може да отвори през 2020
61 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи полет на A321LR

Първият A321LR /long range/ полетя за пръв път над Хамбург в 11:06ч. на 31 януари,…
Меню