Първи директен полет между Австралия и Европа

111 прочитания

Първият директен полет между Австралия и Великобритания е вече факт! Нонстоп връзката с обратната страна на планетата отне малко повече от 100 години, но все пак вече е реалност. Австралийците малко чийтват, защото полетът е между Пърт /на северното австралийско крайбрежие/ и Лондон-Хийтроу. Сидни и Мелбърн ще почакат още малко, докато Airbus и Boeing намерят начин да приспособят някой от съществуващите си модели към още няколко допълнителни резервоара.

Маршрутът наподобява познатите трансферни пътища през Близкия изток

Маршрутът наподобява познатите трансферни пътища през Близкия изток

Шегите настрана – постижението е историческо. Австралийската авиокомпания Qantas използва новите си Boeing 787-9 Dreamliner, за да осъществи тези 17 часови полети, които не са просто ПР акция, а наистина имат важно икономическо значение по няколко основно причини:

  1. Директната връзка пести поне 3 часа от досегашните полети със спиране за дозареждане или прекачване – най-често в Сингапур или някъде в Персийския залив.
  2. Осъществяването на този полет ще премахне предразсъдъците пред други европейски авиокомпании да предприемат директни полети до Австралия.
  3. Европейските превозачи получават шанса да преборят оформящата се доминация на близкоизточните превозвачи, като Emirates, Qatar и Etihad по трансферните полети към Австралия и Нова Зеландия.
  4. Самолетната индустрия – производители и превозвачи – могат да се възползват все по-пълноценно от технологичния напредък на борда, който позволява подобни разстояния да се изминават с двумоторни самолети.

Все пак не е най-дългият редовен полет

Въпреки постижението, това дори не е най-дългият полет по редовни линии в момента. Миналата година рекордът беше отново подобрен, отново от близкоизточен превозвач, когато Qatar пусна директната си линия между Доха и Оуклънд /Нова Зеландия/ – този полет продължава 21 часа и се изпълнява от новите А350-900, които правят планетата да изглежда наистина малка.

Що се отнася до Великобритания, това си е повод за национална гордост – най-после почти всички краища на някогашната империя са достъпни на един дъх… е, така де, без прекачване. Полетът Лондон – Пърт е с 24% по-дълъг от най-дългия директен полет до момента от Хийтроу – този до Джакарта, изпълняван от Garuda Indonesia.

При подобни полети на борда има разширен екипаж, в който са включени и допълнителни пилоти. Мярката се налага, за да се гарантират почивките на екипажите, за които пък самолетите са оборудвани и със специални помещения за отдих. Още нещо интересно, е че един от командирите на този полет е жена – капитан Лиса Норман, която лети на Дриймлайнър още от въвеждането му в експлоатация в Qantas.

Над 730 000 британци посещават Австралия всяка година. Засега обаче, никой няма планове да свърже директно острова със Сидни или Мелбърн. Сигурни сме обаче, че чакането няма да е дълго.

Свързани теми

Предишна публикация
Сериозен инцидент на летището в Тел Авив
Следваща публикация
Полети от София до Любляна, Ница, Пафос и още хубавини за летния сезон
111 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Да плащаш, за да летиш

ЕК определи Ricardo Energy & Environment да извърши изследване за заетостта и условията на труд…
Меню