Monarch банкрутира, CAA ще репатрира 110 000 британци.

18 прочитания

Както се очакваше, петата по големина авиокомпания във Великобритания, Monarch Airlines, банкрутира. На 2 октомври рано сутринта спря публичното търгуване с акции на всички компании от групата и превозвачът обяви, че прекратява полетите и операциите си незабавно.

Това е съобщението във Facebook, а в очевидно координирана комуникационна кампания авиокомпанията пренасочва всички към британската Гражданска въздухоплавателна администрация, която ще организира извозването на всички блокирани пътници на Monarch – https://monarch.caa.co.uk/
Сега CAA има задачата да организира една от най-големите мирновременни мисии по репатриране на британски граждани, блокирани на различни места в чужбина. За целта още рано сутринта Flightradar24 показа как истинско ято А320-ки на Qatar Airways се насочват към Великобритания, за да помогнат с тази задача. В операцията ще бъдат включени самолети и екипажи и от други авиокомпании, като Titan Airways, EasyJet, Air Transat, Freebird Airlines, HiFly и други. Необходими са общо 30 самолета, с които трябва да бъдат извозени над 110 000 пътници, използвали пакетни почивки с Monarch.

Airbus_A330-200_Monarch_Airlines_GLA

Най-тежко пропадането на компанията се отразява на нейните служители, които се събуждат сутринта само за да научат, че са останали без работа. Става въпрос за около 2100 души. Базираната в Лутън авиокомпания трябваше да отбележи 50-та годишнина в края на 2017, но вместо това обяви банкрут. Това е и най-големия срив за британска авиокомпания в историята, като над 300 000 бъдещи резервации ще бъдат анулирани. Като основна причина за фалита се посочват нарастналите разходи на цялата група, в която се включва туроператорска компания и още няколко обслужващи звена, както и лавинообразно нарастналите загуби в резултат от засилената конкуренция на туристическия и low-cost пазар. Банкрутът се поема и управлява от KPMG, като единствената компания, която ще продължи да работи е Monarch Aircraft Engineering, поддържаща техническата изправност на самолетите.

В писмо до служителите, главният изпълнителен директор на компанията Ендрю Суофийлд казва, че основната причина за спадналите приходи на Monarch са терористичните нападения в Египет и Тунис, както и пропадането на туристическите резервации в Турция. От една от профсъюзните организации, Unite, обаче твърдят, че причината е в отказа на правителството да гарантира мостов кредит за Monarch при търговски условия, с който авиокомпанията да финансира преходен период, през който да преструктура бизнеса си с фокус към интерконтиненталните операции.

Един от вероятните бенефициенти от цялата ситуация може да се окаже Ryanair, която също е в криза и с анулирани над 400 000 резервации, но поради недостиг на пилоти. Поне една част от вече бившите служители на Monarch имат варианти за нова работа… след като се прелиценират за работа на Boeing 737NG от семейството А320 на Monarch.

Свързани теми

Предишна публикация
Как да наместиш най-големия закрит водопад в света на летище
Следваща публикация
Turkish с пет звезди от Асоциацията на пътниците
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Трети опит за продажба на Jat Tehnika

Сръбското министерство на икономиката обяви трета процедура по събиране на оферти за продажбата на компанията…
Меню