Украйна блокира ремонта на МиГ-29

40 прочитания

България спря сделката за ремонта на изтребителите МиГ-29 с Русия заради протест на украинската компания Укроборонпром, съобщи Министерството на отбраната на 20 декември.
Жалбата е подадена в Комисията за защита на конкуренцията срещу решение №129 на МО от 6 декември.

През декември правителството предложи на руската компания МиГ четиригодишен договор за обслужването на 15 изтребители МиГ-29 за 49 милиона долара.
Сега осигурените средства ще се върнат в държавния бюджет.

Укроборонпром е производител на многоцелевия Ан-178, транспортния Ан 74-Т, както и на Ан-124 Руслан и Ан-225 Мрия, на гражданските Ан-148 и безпилотни самолети.

 

Интересно е, че на сайта на Комисията за защита на конкуренцията жалбата не е публикувана /към 22 декември 2017./
България, която е член на ЕС и НАТО смята производителя на МиГ единствената компания, в състояние да осигури надежден съпорт на самолетите и не е канила други участници в търга, съобщи Ройтерс.
На пресконференцията военният министър Каракачанов каза, че украинската компания „няма лиценз, нито възможност да направи такъв пълен ремонт“, цитира Ройтерс Каракачанов от пресконференцията му.
„Трябва да намерим причината за действието – дали има политически или някакви икономически мотиви на тези, които бяха неприятно изненадани от решението на Министерството да не работи с посредници“.
България обяви, че трябва да продължи да поддържа оперативни изтребителите си от съветско време, след като плановете да купи 8 нови самолета понесоха пореден удар и процесът се очаква да започне от нулата следващата година.

Снимка: Авиофорум.

Свързани теми

Предишна публикация
Безпилотният въздушен танкер на Boeing
Следваща публикация
Германия поиска да смени Tornado с пето поколение изтребители
40 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню