IATA очаква трудно начало за пътническите полети през 2021 г.

243 прочитания

Данните за ноември на IATA показват, че възстановяването на търсенето на пътнически полети замръзва след обещаващия ръст в Северното полукълбо през лятото.

Отслабването не е само при международните полети, но и при вътрешните, които досега внасяха светлина в картината.

Графиката, която IATA публикува на 8 януари 2021г. показва, че в краткосрочен план вероятно няма да има значително подобрение в пътническия трафик. Покупките на билети записват умерени ръстове в третата седмица на декември, когато хората планираха да посетят близки и приятели за празниците. Но ръстът на записванията се обърна след 23 декември 2020г.

Данни и графика: IATA, 8 януари 2021г

Увеличението на броя на инфекциите на редица ключови пазари и ограниченията за пътуване в резултат на това забави възстановяването.

СЗО съобщи, че в последната седмица на декември по света има 4,1 милиона души, дали позитивен тест за Covid-19. Появята на нови, по-агресивни щамове на вируса /във Великобритания и Южна Африка/ допълнително влошиха кризата и натежаха на и без това слабото търсене на пътнически полети на основни пазари, включително на британския.

Резервациите показват, че за авиокомпаниите 2021г. няма да започне лесно.

Позитивните новини за ваксинациите не промениха намеренията на пътуващите и разпространението на ваксината ще отнеме известно време, преди да доведе до подобряване на обемите. Дотогава фактор за някакво възстановяване на пътуванията ще бъде създаването на ефективен и надежден режим за тестване, съобщи IATA.

Данни и графика: Eurocontrol, 8 януари 2021г.

Данните на Eurocontrol от петък, 8 януари 2021г. показват, че трафикът е най-силен при вътрешните полети – във Франция – 31% от същия период на 2019г, Норвегия – минус 16% от 2019, Испания – минус 47% от 2019 и Турция – минус 48% от 2019г.

Единственият вътрешен пазар с ръст спрямо 2019г е Русия с 69% повече полети.

При международните полети – най-много са при двойката Русия-Турция само с 6% спад спрямо 2019г. и Германия-Испания с 66% спад.

Средно на 8 януари 2021г. Евроконтрол е ръководил 11446 полета, 58% по-малко, отколкото през 2019г.

Великобритания въведе задължителна карантина от 10 дни за всички пристигащи в страната – по въздух, суша и море, които не идват по т.нар. Зелени коридори, договорени с двустранно споразумение и иска негативни тестове.

Финландия ще тества всички пристигащи на летището в Хелзинки.

Летище Рига отвори нов център за тестване.

Летище Варна очаква до дни да отвори лабораторията за PCR и бързи тестове.

Снимка в началото на публикацията: ACI.

Свързани теми

Предишна публикация
EGO Airways стартира работа в Италия до края на март
Следваща публикация
Boeing 737-500 изчезна в Индонезия
243 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню