Да летиш със стил

47 прочитания

Днес летенето се смята за съвременен начин на пътуване, но много авиокомпании се връщат към миналото.

След като върна в експлоатация най-стария самолет във флота си, Junkers Ju-52, Lufthansa се готви да направи същото с един Lockheed L-1649A Starliner от 1957 и активно работи по възстановяването на Boeing 737 Landshut от 70-те.

Леля Ju

След като Lufthansa ремонтира класическия Ju52 D-AQUI, наричана Леля Ju, тя направи няколко почетни кръгчета в чест на стоте хиляди посетители през юни.

Самолетът Junkers Ju-52 на германската Lufthansa Berlin Foundation е най-старият във флота на превозвача.

Преди и след Втората световна война това е работният кон на много авиокомпании и ВВС по света.

Такива са построени хиляди и все още летят. D-AQUI е част от Lufthansa от 1984.

 

Каква е историята му?

Построена в Десау, Леля Ju полетял за пръв път през 1936 с Luft Hansa, германската авиокомпания от преди войната, предшественик на сегашната Lufthansa /въпреки че втората не е приемник на първата/.

Следващите 20г. лети в Германия и в Норвегия, където е преоборудвана за приводняване. През 1955г. е изведена от експлоатация и понеже е твърде голяма за музея в Осло, е продадена в Южна Америка.

Там лети за флота на Еквадор от 1957 до 1963г.

Краят й наближава, когато е изоставена на слънцето и дъждовете в края на летището в Кито..

Докато американски авиационен ентусиаст не я спасява през 1969.

В САЩ получава ново име: Желязната Ju и участва във въздушни демонстрации в Средния Запад до 1984, когато пилоти на Lufthansa за забелязват в окаяно състояние на летище в южните щати и компанията я купува.

Леля Ju е с три 9-цилиндрови Pratt & Whitney, PW 1340 S1 H1G Wasp. С 16 пътници и 4-членен екипаж може да лети с едно зареждане 4 часа и 20 минути.

 

Ремонтът

Ремонтът на Леля Ju е извършен от авиоинженерите и авиотехниците в Lufthansa Technic Хамбург и специалистите по реставрация на исторически самолети Kaelin Aero Technologies.

Специалистите в Германия внимателно реставрират класическата машина, направена от алуминий, обявена за първия исторически самолет, одобрен за търговски полети.

Целият летателен сезон на 2016 е посветен на работа по самолета, още по-трудна, след като Уго Юнкерс не оставя никаква документация по подмяната на резервни части през 30-те години, за разлика от всичката друга документация на Junkers, която механиците още използват и до днес.
Във втория ремонт след прибирането си в Германия, след 120 000 превозени пътници и 5000 часа във въздуха, големи алуминиеви сегменти са подменени с нови.

В началото на „третия си живот“ Ju-52 направи тестов полет на 9 май 2017 на летището в Хамбург, както и интензивни изпитания на спирачки, двигатели и електроника.

През лятото на 2017  билет за историческия самолет Ju52 за полет от 30, 45 или 60 минути струваше 239, 319 или 399 евро.


Junkers

С Ju 52, Junkers се превръща в най-успешния производител в света на граждански самолети и остава на върха дълги години. От 1932 Junkers прави 5000 самолета за 30 авиокомпании в 25 страни по света.

В България първият граждански полет по редовната въздушна линия София – Бургас на 29 юни 1947г. е изпълнен със самолет Юнкерс 52 (Junkers 52).

Снимка: Lufthansa

Свързани теми

Предишна публикация
Мащабна поръчка за 75 737 Max
Следваща публикация
Airbus залага на Китай за R&D
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сбогом, Air Berlin!

27 октомври 2017, 21:46 – на летище Тегел в Берлин каца последният полет на Air…

LOT търси пилоти

Полската авиокомпания LOT обяви свободни места за втори пилоти на 787 Dreamliner, командири на Boeing…

Ще продаде ли Lufthansa LSG Sky Chefs

Deutsche Lufthansa проучва възможностите да продаде кетъринговата компания LSG Sky Chefs, съобщава Bloomberg, цитирайки неназовани…
Меню