MH370: 4 години по-късно отговори няма

46 прочитания

Дългоочакваният доклад за причините за изчезването на полет MH370 на Malaysia Airlines не успя да отговори на въпросите.

Резултатът от работата на разследващия екип са открити пропуски в работата на авиодиспечерите. Докладът показва още, че е възможно самолетът на авиокомпанията от Малайзия да е бил ръчно отклонен от маршрута, а не заради повреда.

 

MH370SafetyInvestigationReport.pdf - Mozilla Firefox 30.7.2018 г. 155819

В изправност

Разследващият екип заключава, че самолетът Boeing 777, който изчезна от екраните на радарите преди 4г по време на полет от Куала Лумпур за Пекин с 230 души на борда е бил в изправност, а пилотите – в добро здравословно състояние.

Издирването: 8 март 2014

Изчезването на MH370 предизвика най-голямата операция по издирване в историята на авиацията.

Претърсени бяха 120000 кв. км площ в Индийския океан, но от самолета не бе открита никаква следа. Търсенето бе извършвано от екипи от Австралия и САЩ, Китай и Малайзия.

Американската компания Ocean Infinity поднови търсенето в различен район в началото на 2018, без да иска заплащане, с помощта на високотехнологични дронове, които сканираха морското дъно. Но и тя се отказа, след като не откри нищо.

Екипите, които Австралия изпрати да търсят самолета картографираха голяма неизследвана част от дъното на Индийския океан.

Анализите им показват, че ако е катастрофирал, останки от MH370 могат да са разпръснати между Австралия и Африка.

Части

Само три потвърдени части на MH370 бяха намерени – и трите в Западната част на Индийския океан. Сред тях –двуметрова част от крило.

Малайзия

Новото правителство в Малайзия, което дойде на власт през май обяви, че издирването може да се поднови, но само ако има нови доказателства.

Въздушен контрол

Слабости във въздушния контрол е заключението на 19-членния екип, проучвал фактите досега и съставил окончателния доклад, в който влизат и чуждестранни представители.

Авиодиспечерите в Малайзия не са започнали навреме процедурите за извънредна ситуация. Колегите им във Виетнам също не са действали правилно, когато боингът е излязъл от малайзийското въздушно пространство и е навлязъл във виетнамското, преди да изчезне.

Докладът обаче разсейва опасенията, че пилотите са имали някакви лични или здравни проблеми, както и че самолетът може да е бил технически неизправен.

Не се изключва намесата на трета страна, но доказателства за това няма.

Изключват се и теориите на конспирацията – че е бил прехванат дистанционно или отвлечен, въпреки че доказателства за или против тези твърдения също няма.

Според изискванията на ICAO, докладът от 2 юли 2018 е пратен и одобрен от националните власти, участвали в разследването, включително от Великобритания, Австралия, Франция, Китай, САЩ, Индонезия и Сингапур.

 

Спекулации и литература

Липсата на категорични отговори дава храна на различни версии.

Майк Чилит е един от авторите, който оспорва официалните версии.

 

Документи

Целият доклад на правителството на Малайзия от 2 юли 2018.

Резултати от изследователската работа на спасителната операция на правителството на Австралия в партньорство с частни компании.

Официалният сайт на полет MH370, поддържан от правителството на Малайзия.

Снимка: Wikimedia, CC.

Свързани теми

Предишна публикация
Тежка катастрофа с E190 на Aeromexico без жертви /Видео/
Следваща публикация
Азиатският лоукост пазар изпревари Европа през 2017
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Latecoere мина под американски флаг

Френският производител на самолетно оборудване, Latecoere, наследник на легендарната Aeropostale, мина под американски флаг, съобщиха…
Меню