Последният летящ МиГ-17 се продава

В САЩ се продава последният известен в света и годен за летене изтребител МиГ-17. Той е частна собственост и сегашният му собственик е прекарал 15 години в работа по възстановяването на самолета до летящ статус.

Той е Джон Бланшет, бивш инженер от Дженеръл Моторс и офицер от американските ВМС със страст към реновирането на исторически бойни птици. Въпросният МиГ-17 е „спасен“ от депо за индустриални отпадъци в Полша през 1993-а. В продължение на 15 години Бланшет успява да превърне купчината старо желязо в единствения в света експонат от този модел самолет, при това напълно годен за летене. Неговият МиГ се превърна в звезда по авиошоута в САЩ и по света през последните години, защото отново лети така, както при създаването си преди повече от шест десетилетия. Днес, възстановения МиГ-17PF може безопасно да изпълни цяла аеробатична програма, включително тоно и завои с претоварване от над 8G.

Вижте видео от кокпита на МиГ-17PF по време на авиошоуто Thunder of Niagara през 2015:

МиГ-17 е подобрена версия на оригиналните МиГ-15, които изпълняваха бойно дежурство във ВВС на Съветския съюз и на Северна Корея през 50-те години на миналия век. Това е и първият съветски изтребител, способен да лети при минимални метеорологични условия и през нощта. МиГ-17PF се използва и от северновиетнамските ВВС срещу американските бойни самолети по време на Виетнамската война.

Разполагащ с превъзходни характеристики за скорост и маневреност МиГ-17 са достоен и опасен противник за американските F-4 Фантом II. Въпреки че самолетът не може да мине звуковата бариера, благодарение на вградения форсаж може да се приближи достатъчно близко до скоростта на звука. МиГ-17 остават на въоръжение в съветските ВВС и тези на някои от техните съюзници до средата на 60-те години, когато са заменени от новото поколение МиГ-21.

„Това е най-големият проект в живота ми,“ казва Бланшет. „Изключително горд съм с това, което успях да постигна с този самолет и се надявам той да предостави също количество удовлетворение на следващия собственик,“ се казва в обявата за продажбата на самолета, публикувана в Елмира, щата Ню Йорк. Не се споменава цената, на която бъдещият горд собственик може да придобие този исторически екземпляр.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook