Съпругата на един от астронавтите от Crew Dragon ще пилотира следващата мисия на кораба

Астронавтът от НАСА Меган МакАртър ще е командир на пилотираната мисия с кораба Crew Dragon на SpaceX през пролетта на следващата година.

МакАртър съвсем наскоро наблюдава изстрелването на съпруга си, астронавта Боб Беникен, на борда на първата пилотирана мисия на частния космически кораб на SpaceX. На 2 август тя ще наблюдава и завръщането му на Земята, след като екипажът на Crew Dragon прекара близо 2 месеца на борда на Международната космическа станция в орбита.

Успешният завършек на мисията на Боб Беникен и колегата му Дъг Хърли с първия частен космически кораб за пилотирани мисии ще проправи пътя към следващите мисии на НАСА до станцията, които ще се изпълняват от търговски оператори, като SpaceX.

Съпрузите, астронавти от НАСА, Меган МакАртър и Боб Беникен връчват  награда за постижения в усвояването на космоса по време на церемония през 2012 година.

Съпрузите, астронавти от НАСА, Меган МакАртър и Боб Беникен връчват награда за постижения в усвояването на космоса по време на церемония през 2012 година.

Изборът на МакАртър от НАСА е едва третата мисия на американската космическа агенция, която ще е под командването на жена, още повече съпруга на действащ астронавт. Мисията на Беникен и Хърли започна на 31 май под името Демо-2, като имаше за цел да демонстрира способностите на частната платформа за изстрелвания на SpaceX, на която НАСА ще разчита да доставя екипажи и провизии до орбита през следващите години.

Екипажът на първата пълномащабна мисия на НАСА на борда на Crew Dragon, която ще се осъществи до пролетта на 2021.

Екипажът на първата пълномащабна мисия на НАСА на борда на Crew Dragon, която ще се осъществи до пролетта на 2021.

И тъй като тази първа мисия все още се смята за демо, на първата комерсиална мисия на борда на Crew Dragon ще има четиричленен екипаж, към който освен МакАртър ще се присъединят астронавтите Виктор Глоувър, Майк Хопкинс, Соичи Ногучи и Шанън Уокър. Тази мисия ще носи името Crew-2 и МакАртър ще е пилотът на кораба, като това е едва първата й мисия до МКС.

Преди това тя е летяла на борда на космическата совалка Атлантис на мисия за поправката на космическия телескоп Хъбъл. МакАртър има дипломи по авиоинженерство и океанография.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook