Румъния поръча медицински хеликоптери от Airbus

Airbus Helicopters H135_

Airbus Helicopters и румънското министерство на вътрешните работи подписаха договор за покупката на три хеликоптера H135 и свързаните с тях поддържащи системи за авиомедицински дейности и въздушно спасяване /SAR/ на територията на цялата страна. Договорът е резултат от от четиригодишно рамково споразумение подписано в края на юли 2019 за покупката на до 10 машини за тази цел.

H135 се използват от над 10 години за авиоспасителни и медицински дейности и са се доказали като машини, които бързо се адаптират за всякакви ситуации и типове мисии. Сред предимствата на хеликоптера са гъвкавото обслужване, управление на вътрешното пространство за транспорт на пътници и пациенти, скорост, способности за кацане в ограничени пространства, възможностите за извършване на животоспасяващи медицински дейности по време на полет, възможност за нощни полети и способности за изпълнение на критични високопланински спасителни мисии, благодарение на инсталираната лебедка.

Еърбъс е активен на румънския пазар от над 50 години, затова изборът на компанията не е изненадващ. В Румъния се произвеждат хеликоптерите Super Puma, които вече са продукт на европейския консорциум след поглъщането на Eurocopter и преименуването му в Airbus Helicopters.

Полша също разполага с над 25 хеликоптера Н-135 за аварийно-спасителна дейност. България няма нито един, а частната авиокомпания Хели Ер продаде и последния наличен хеликоптер за аварийно-спасителна дейност, след като не срещна никаква подкрепа от държавата за развиването й в България

Полша също разполага с над 25 хеликоптера Н-135 за аварийно-спасителна дейност.
България няма нито един, а частната авиокомпания Хели Ер продаде и последния наличен хеликоптер за аварийно-спасителна дейност, след като не срещна никаква подкрепа от държавата за развиването й в България

До момента са доставени над 1300 машини Н135 на клиенти по целия свят, които трупат по над 400 000 летателни часа годишно. Н135 се използва от полицейски сили, за авиомедицински и спасителни служби, частна и бизнес авиация. Н135 е еталон в дейностите по авиационно медицинско обслужване и спасяване и се предлага в голямо разнообразие от конфигурации. Семейството вече има над 5 милиона летателни часа в подобни мисии за над 300 клиенти по света.

снимки: Airbus

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook