MH370: 4 години по-късно отговори няма

Malaysia Airlines Flight 370 - Wikimedia Commons

Дългоочакваният доклад за причините за изчезването на полет MH370 на Malaysia Airlines не успя да отговори на въпросите.

Резултатът от работата на разследващия екип са открити пропуски в работата на авиодиспечерите. Докладът показва още, че е възможно самолетът на авиокомпанията от Малайзия да е бил ръчно отклонен от маршрута, а не заради повреда.

 

MH370SafetyInvestigationReport.pdf - Mozilla Firefox 30.7.2018 г. 155819

В изправност

Разследващият екип заключава, че самолетът Boeing 777, който изчезна от екраните на радарите преди 4г по време на полет от Куала Лумпур за Пекин с 230 души на борда е бил в изправност, а пилотите – в добро здравословно състояние.

Издирването: 8 март 2014

Изчезването на MH370 предизвика най-голямата операция по издирване в историята на авиацията.

Претърсени бяха 120000 кв. км площ в Индийския океан, но от самолета не бе открита никаква следа. Търсенето бе извършвано от екипи от Австралия и САЩ, Китай и Малайзия.

Американската компания Ocean Infinity поднови търсенето в различен район в началото на 2018, без да иска заплащане, с помощта на високотехнологични дронове, които сканираха морското дъно. Но и тя се отказа, след като не откри нищо.

Екипите, които Австралия изпрати да търсят самолета картографираха голяма неизследвана част от дъното на Индийския океан.

Анализите им показват, че ако е катастрофирал, останки от MH370 могат да са разпръснати между Австралия и Африка.

Части

Само три потвърдени части на MH370 бяха намерени – и трите в Западната част на Индийския океан. Сред тях –двуметрова част от крило.

Малайзия

Новото правителство в Малайзия, което дойде на власт през май обяви, че издирването може да се поднови, но само ако има нови доказателства.

Въздушен контрол

Слабости във въздушния контрол е заключението на 19-членния екип, проучвал фактите досега и съставил окончателния доклад, в който влизат и чуждестранни представители.

Авиодиспечерите в Малайзия не са започнали навреме процедурите за извънредна ситуация. Колегите им във Виетнам също не са действали правилно, когато боингът е излязъл от малайзийското въздушно пространство и е навлязъл във виетнамското, преди да изчезне.

Докладът обаче разсейва опасенията, че пилотите са имали някакви лични или здравни проблеми, както и че самолетът може да е бил технически неизправен.

Не се изключва намесата на трета страна, но доказателства за това няма.

Изключват се и теориите на конспирацията – че е бил прехванат дистанционно или отвлечен, въпреки че доказателства за или против тези твърдения също няма.

Според изискванията на ICAO, докладът от 2 юли 2018 е пратен и одобрен от националните власти, участвали в разследването, включително от Великобритания, Австралия, Франция, Китай, САЩ, Индонезия и Сингапур.

 

Спекулации и литература

Липсата на категорични отговори дава храна на различни версии.

Майк Чилит е един от авторите, който оспорва официалните версии.

 

Документи

Целият доклад на правителството на Малайзия от 2 юли 2018.

Резултати от изследователската работа на спасителната операция на правителството на Австралия в партньорство с частни компании.

Официалният сайт на полет MH370, поддържан от правителството на Малайзия.

Снимка: Wikimedia, CC.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook