Летище София със спад в трафика за октомври

Очакван спад, както в сравнение с предходния месец, така и на годишна база, се вижда в данните за трафика на летище София за октомври 2020 г. Това се чете в данните, които летището публикува.

За целия октомври през летището са преминали 236 053 човека, което е спад с малко над 60% в сравнение с октомври 2019 г. Пътниците са намалели и в сравнение със септември 2020 г., но това е част от нормалното изменение в сезонната натовареност.

Самолетодвиженията са 3173, което е с 40% по-малко в сравнение с октомври 2019 г. Спадът при обработените товари и поща е по-слаб. През октомври през летището са минали 1996 тона товари, което е с 11% по-малко в сравнение с октомври миналата година.

Сривът на трафика през летище София е очакван, предвид пандемията от COVID-19, съпътстващата го икономическа криза и твърдите ограничения за пътуване до определени страни или задължителната карантина.

От началото на годината през столичното летище са преминали малко под 2,7 млн. пасажери и до края на годината числото вероятно ще достигне 3,2 млн. Тоест, преминалите пасажери ще се върнат на нивото от 2008 – 2010 г. За сравнение, през 2019 г. през летището минаха 7,1 млн. пътници, а очакванията бяха за над 5% ръст през тази година.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook