Берлинското летище Тегел затвори

280 прочитания

След малко над 60 години непрекъснати операции берлинското летище Тегел затваря. Последният редовен пътнически полет, който бе изпълнен днес, 8 ноември 2020 г., бе на френската авиокомпания Air France.

Полет AF1235 бе изпълнен на Airbus A320 (F-GKXP), а машината отлетя от писта 08L в 15,39 часа местно време. Полетът бе изпратен от десетки хиляди – от служители на летището, през авиоентусиасти, до обикновени жители на Берлин и околностите му. След излитането си, френският самолет прелетя и над затвореното летище Темпелхоф, преди да се отправи за крайната си дестинация – парижкото летище Шарл дьо Гол.

Затварянето на Тегел за търговски полети става факт след като на 31 октомври, най-сетне, започна да оперира новото берлинско летище Бранденбург. Тегел ще продължи да функционира, като летище още шест месеца, но без полети. След изтичането на този период, летището ще бъде предадена на градската управа на Берлин. Планира се то да се застрои.

Изпълняването на последния полет от самолет на Air France е символичен акт, защото точно френската авиокомпания започва първа да изпълнява редовни полети от Тегел. Това се случва на 2 януари 1960 г.

Решението за създаване на ново летище на Западен Берлин е взето в края на 50-те, когато става ясно, че намиращото се в очертанията на града летище Темпелхоф е твърде малко за новите реактивни авиолайнери. Заради особения статус на Западен Берлин, от Темпелхоф могат да оперират само британски, френски и американски авиокомпании, като това правило е премахнато едва с обединението на Германия през 1990 г. Чак тогава на летището идва Lufthansa. Авиокомпанията направи последния си полет от Тегел вчера, 7 ноември.

Междувременно, през 1988 г. летището получава официалното си наименование – „Ото Лилентал”, на германския авиационен пионер от XIX век.

След обединението на Германия Берлин се оказва с три летища – Темпелхоф, Тегел и намиращото се в Източен Берлин Шьонефелд. Плановете за изграждане на ново голямо летище датират още от 1991 г., но строителството стартира едва през 2006 г. Изграждането на Берлин Бранденбург, обаче се забавя многократно и то заработва едва сега.

Свързани теми

Предишна публикация
Т4 на Хийтроу остава затворен до края на 2021г
Следваща публикация
Летище София със спад в трафика за октомври
280 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню