MHI временно спира работата по SpaceJet

17 прочитания

Mitsubishi Heavy Industries (MHI) обяви, че в името на бюджетните съкращения, временно ще паузира работите по регионалния джет SpaceJet и намекна, че има опция и програмата да се рестартира. Това съобщава FlightGlobal.

MHI, която обяви средносрочните си бюджетни прогнози за 2021 – 2023 г. От компанията, обаче посочват, че дейностите по сертификационната програма на типа ще продължат. В Япония, финансовата 2021 г. ще започне на 1 април догодина.

„Ще направим преглед на това, къде сме сега и ще оценим евентуалните възможности за рестарт на програмата”, казват от MHI.

От компанията обясняват, че пандемията от COVID-19 и срива на авиационния пазар са сред основните притеснения в момента, като надеждите са, че в дългосрочен план пазарът ще се възстанови. Смята се, че през 2024 г. авиационния пазар ще достигне до нивото си от 2019 г.

В тази връзка, инвестициите в SpaceJet ще бъдат свити максимално. За финансовата 2021 г. MHI предвижда да вложи едва $192 млн. в самолета. Още в началото на тази година японската компания намали бюджета на SpaceJet с близо 50% и фактически спря работата по версията M100.

Програмата SpaceJet страда от сериозни забавяния. Преди седмица, японски медии съобщиха, че MHI ще спре работата по самолета, но от компанията отрекоха.

SpaceJet започна историята си през 2007 г., но под името Mitsubishi Regional Jet (MRJ). Целта бе получаване на типова сертификация през 2012 г. След множество забавяния и технически проблеми, самолетът полетя през ноември 2015 г. Забавянията продължиха и през юни 2019 г. MHI ребрандираха проекта на SpaceJet и паралелно с това се отказаха от създаването на по-малката версия MRJ70, която бе предназначена за 70 пасажери. Вместо това се проектира версията M100, която бе малко по-голяма, за да пасне по-добре на американския пазар.

Свързани теми

Предишна публикация
Готов е петстотният сглобен в Китай A320
Следваща публикация
Embraer показа нов турбовитлов самолет
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Enstrom Helicopter фалира

Американският вертолетостроител Enstrom Helicopter Corporation обяви, че на 21 януари 2022 г. прекратява дейността си,…
Меню