Възможностите за дълги полети в Централна и Източна Европа

Новото летище на Истанбул с 5 терминала и 6 писти също има амбицията да се превърне в най-голямото в света

В сравнение със Западна Европа, Централна и Източна Европа има далеч по-малко летища с връзки за дълги полети. Според данните на OAG Schedules Analyses за седмицата 8 октомври 2018 в Западна Европа има 62 летища с директни полети до далечни дестинации и само 16 такива летища в ЦИЕ, съобщава CAPA.

Нещо повече, докато Западна Европа има 25 летища с 10 или повече връзки по далечни дестинации и 6 летища с над 50, страните от Централна и Източна Европа имат само две – в Москва, които са с двуцифрен брой далечни маршрути.

Москва Шереметиево има най-голям брой връзки от къси полети към далечни дестинации в ЦИЕ, оперирарни главно от Аерофлот.

Извън Русия и страните от ОНД, Варшава е летището с най-много връзки за далечни полети и LOT е водещият оператор.

В Прага и Будапеща свързаността между къси и далечни полети се осигурява главно от авиокомпании от други страни.

Ричард Куест

Ако сте срещнали репортера и водещ на CNN Ричард Куест на борда на самолета, с който летите, по всяка вероятност той поставя в този момент нов рекорд за издръжливост на далечни полети.

През март бизнес журналистът бе на борда на първия нонстоп полет от Австралия до Великобритания на Qantas, от Пърт до Лондон, дистанция от 9009 мили.

През октомври Куест кацна с полета от Сингапур до Нюарк, след като прелетя 9534 мили за под 18 часа.

Ултрадългите полети по дефиниция са тези, при които се изминава дистанция над 9000 мили. Например от Сингапур до Ню Йорк, от Пърт до Лондон или от Доха до Оукланд, Истанбул-Сидни и т.н.

Устойчивостта на дългите маршрути и откриването на нови зависят от цената на петрола. При дълги полети самолетите изгарят тонове керосин. Затова дори минимален ръст на цената на петрола на международните пазари се отразява пагубно на желанието на авиокомпаниите да продължат да летят до далечни летища.

Турция

Новото летище в Истанбул, което трябва да отвори другия месец на европейската част на Босфора е идеален хъб за пътници от Рим, Белград, София или Атина, които искат да направят свързан полет по далечен маршрут.

Най-големият град в Турция има и огромно население от над 15 милиона души – потенциален конкурент на големите близкоизточни хъбове като Дубай, Абу Даби или Доха.

Летище София няма свързани полети за далечни дестинации. Възможни са връзки през Варшава, Москва или Истанбул.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook