САЩ въвежда 10% мито за внос на самолети от ЕС

82 прочитания

САЩ ще наложи 10% мита върху самолетите, внесени от Европейския Съюз.

Митата няма да се отнасят за вноса на части за самолети от ЕС, използвани в завода на Airbus в Алабама, за да се запазят американските работни места. Най-силно ще бъдат засегнати четирите страни в авиостроителния консорциум – Германия, Франция, Великобритания и Испания. Митата ще влязат в сила от 18 октомври.

Говорителят на Airbus Клей Маконъл каза, че компанията в момента оценява списъка и последиците от него заедно с ЕК. В решението си Световната търговска организация обяви, че Boeing е понесъл щети от европейските субсидии в авиоиндустрията за 7,5 милиарда щатски долара.

При каталожна цена от 92 милиона долара за А319 и около 366,5 милиона долара за А350-1000, мита от 10% за внос в САЩ биха довели до сериозна финансова тежест за американските авиокомпании. Delta Airlines съобщи, че би могла да бъде засегната поръчката й за около 170 Ербъса.

СТО подкрепи САЩ да наложи мита на ЕС заради Airbus

Световната търговска организация /СТО/ разреши на САЩ на 2 октомври да наложи санкции за внос на европейски стоки внос в страната заради държавните субсидии на европейски страни, сред които Франция за Airbus. Съобщението за митата от САЩ бе направено часове по-късно от търговския представител на САЩ Лайтхайзер.

СТО взе решение 14 години след като въпросът за държавната помощ за компаниите бе повдигнат. В съобщението си Световната търговска организация обявява, че дава право на Вашингтон да наложи мита за близо 7,5 милиарда щатски долара на европейски стоки годишно. Airbus има около 900 поръчки от САЩ срещу около 600 за Boeing от ЕС.

Свързани теми

Предишна публикация
Зелена светлина от СТО за митата на САЩ за ЕС
Следваща публикация
Франция въвежда еко такса за изходящи полети
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню