Първи А321neo за Wizz

Самолетът, който трябва да „промени играта“ за Wizz Air и нейните конкуренти в нискоразходния сектор, е вече на път за Будапеща в цветовете на унгарския превозвач.

На официална церемония в завода на Airbus в Хамбург, Кристиян Шерер, Главен търговски директор на Еърбъс предаде самолета на Главния изпълнителен директор на Уиз, Йожеф Варади. Малко по-късно самолетът отлетя с унгарския си екипаж за Будапеща, където ще е първата му база.

Wizz First A321neo Ceremony

Това е първият от 256 поръчани самолета от този тип, които ще бъдат оборудвани с двигателите от ново поколение Pratt & Whitney GTF, обещаващи по думите на Шерер до 20% по-малък разход на гориво. А321нео за Уиз ще е с уникална конфигурация на пътническата кабина, в която специално по спецификациите на компанията е променено разположението на аварийните изходи и тоалетните така, че самолетът да увеличи капацитетът си с 9 допълнителни седалки до 239 места.

A321neo идва и със значителни екологични предимства, като почти 50% намаление на шума в сравнение с предишното поколение CEO. От пускането му в експлоатация в началото на 2016 г. двигателят Pratt & Whitney GTF демонстрира обещаната способност да намали изгарянето на гориво с 16% и на емисиите на азотен оксид с 50%. Значително намалено е и нивото на шума, както в кабината, така и извън самолета, като показателите дори надминават най-стриктните екологични норми за шум в Европа и по света.

снимки: Wizz & Авиофорум

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

x Close

Последвайте ни във Facebook