Сериозен инцидент в Белград с гръцки Ембраер Е-195, опериращ за Air Serbia

9K прочитания

Пътнически самолет Ембраер Е-195 на гръцката авиокомпания Marathon Airlines, опериращ на мокър лизинг за Air Serbia, е претърпял сериозен инцидент с излизане от пистата при излитане на летище Никола Тесла в Белград на 18 февруари 2024, съобщава avherald.

Щетите по фюзелажа и лявото полукрило съвсем не изглеждат безобидни

Машината с датска регистрация OY-GDC, изпълняваща полет JU-324 от Белград за Дюселдорф, е излязла на изпълнителен старт на полоса 30L от изходна точка D5, от където оставаща дължина за разбег на пистата е само 1273 метра. Излитането е осъществено в 17:38ч местно време, но самолетът излиза от края на полосата, докато още е на земята, и се издига в полет едва след като се удря в няколко от стълбовете на светлините за захода на ПИК 12R в продължение на още около 500 метра след края на пистата за излитане. Машината успява да се издигне на 50 фута над терена едва на около 2050 метра след края на полосата. Наборът на височина е прекратен на 4000 фута (~1200м), където самолетът влиза в зона за изчакване, за да изразходва гориво, преди да се върне обратно за кацане на писта 30L в Белград около 55 минути по-късно.

Краткия маршрут на полет JU324 от 18 февруари 2024

При инцидента няма жертви, но на самолета са причинени сериозни щети.

След произшествието и повредите по наземната инфраструктура категорията на писта 12R е свалена от CATIII на CATI.

Това е самолетът участвал в произшествието в Белград с регистрация OY-GDC и предишен собственик Great Dane Airlines

Пътници от злополучния полет също съобщават, че веднага след излитане са чули шум от удари и счупване по самолета, който е изпитал силни вибрации, но веднага след това е влязъл в холдинг за около час, преди да се върне обратно в Белград. След кацането те са били незабавно ескортирани обратно в терминала без да им се дават подробни обяснения, освен че става дума за лек технически проблем с машината, въпреки че ясно са се виждали щетите около лявото полукрило.

Сериозна повреда и по атакуващия ръб на левия хоризонтален стабилизатор

Авиокомпанията Air Serbia също е съобщила, че самолетът се е върнал по технически причини и е кацнал без проблеми или заплаха за сигурността на пътниците. Видно е, че това съвсем не е така.

На снимките на самолета след произшествието ясно се виждат сериозни щети с разкъсване по обшивката на фюзелажа в зоната пред лявото полукрило, поражения по предкрилките и атакуващия ръб на лявото полукрило и лявата основна стойка на колесника и сериозни поражения по атакуващия ръб на левия хоризонтален стабилизатор в опашната част. Всичко това може потенциално да доведе до критични проблеми с аеродинамиката и управлението на самолета и сериозно застрвашава безопасността на полета.

Аварийните служби ескортират самолета до изходите на терминала и остават на място до пълната му евакуация и проверки за безопасност

Сформирана е комисия за разследване на случая, който е класифициран като „сериозен инцидент“.

Един от трите самолета Ембраер Е-175 във флота на Маратон Еърлайнс

Marathon Airlines е гръцки авиационен оператор, фокусиран основно върху ACMI операции или мокър лизинг с отдаване на самолети под наем на други авиокомпании. Компанията е създадена през 2017-а за бизнес полети и е базирана в Глифада, Атина. Към момента флотът й се състои от 8 самолета Ембраер – по 3 от моделите Е-195 и Е-175, един Е-190 и един бизнес-джет Legacy 600.

Свързани теми

Предишна публикация
Излезе доклада за Боинга на Alaska. Болтовете липсват.
Следваща публикация
Предварителният доклад за инцидента с Е-195 в Белград го отдава на пилотски грешки
9K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню