Предложения за подобрения в регулациите на ЕС за пътници с увреждания

43 прочитания

Неправителствени организации настояват пред Европейската комисия за преразглеждане на правилата за пътувания на пътници с намалена мобилност

Европейския форум на хората с увреждания (EDF), Европейската федерация на пасажерите (EPF) и AGE Platform Europe (AGE) отправиха съвместен призив към Европейския комисар по транспорта за ревизия на Регулацията за пътуване на хора с увреждания в опит да се подобрят правата на пътуващите с намалена мобилност по въздух.

Организациите настояват в писмо до Европейския комисар по транспорта Адина Валеан да бъдат направени промени в регулация 1107/2006, приета от Европейския Парламент през 2006-а година, с които да бъдат елиминирани случаите на отказ от превоз, заради увреждане или намалена мобилност, както и въвеждане на правила за справедлино компенсиране в случай, че авиокомпания откаже или ограничи пътуването на пасажери с намалена мобилност, пише официалния журнал на ЕК.

Според трите организации и други НПО-та, които се присъединяват към техните искания, цитирани от информационния портал SchengenVisa, ЕК трябва да гарантира и осигуряването на безплатен билет за придружаващо лице на такива пасажери, ако те имат нужда от такова, заради намалената си мобилност. Организациите настояват и Европейската комисия да гарантира качеството на помощните услуги, които такива пътници е редно да получават от авиационни и летищни оператори.

Още една от предлаганите промени предвижда авиокомпаниите да носят пълна отговорност в случай на изгубено или повредено оборудване за намалена мобилност, което е изключително скъпо, а към момента попада в категорията на стандартен багаж и се третира по неговите правила.

Според данни на Евростат, към момента в Европейската общност над 87 милиона души са регистрирани с някаква форма на намалена мобилност. В общия случай те са засегнати от ограничена достъпност както на работни места, така и лошо отношение. Според данните доста под половината от тях изобщо са трудово ангажирани, като в някои страни от общността делът на трудовоустроените е под 10%.

В допълнение към това близо 30% от хората с увреждания са в рисковите групи за бедност и социално изключване, докато това се отнася до 17.8% от хората без увреждания.

Свързани теми

Предишна публикация
Задава се сблъсък между Wizz и Ryanair за Европа
Следваща публикация
Аварийно кацане на самолет на Turkish заради самоубийство на борда
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Air Serbia разширява мрежата в САЩ

Сръбският национален превозвач обяви нова експанзия на трансатлантическата си мрежа с полети до нова дестинация…
Меню