Райънеър Ирландия уволни Главния пилот, заради тормоз

294 прочитания

Поводът е неприемливо отношение към жени-пилоти

Най-голямата нискоразходна авиокомпания в Европа уволни главния пилот на ирландското си подразделение, в резултат от разследване за сексуален тормоз над младши пилоти от женски пол в компанията, съобщават ирландските медии.

Високопоставен източник от авиокомпанията разказва, че служителите на Ryanair DAC – най-голямото от дружествата в авиационната група, което управлява регистрирания в Ирландия флот – са получили официално съобщение на 14 юни за прекратяването на договора на главния пилот. Заповедта е подписана от Даръл Хюз, Главен директор човешки ресурси в групата.

Въпреки че източниците не споменават името на уволнения ръководител, Airlinerwatch припомня, че през последните 3 години длъжността Главен пилот в ирландския оператор на групата е заемана от Ейдън Мъри. Той обаче не е открит за коментар.

Решението за дисциплинарното уволнение е взето след приключването на вътрешно разследване за непристойно и неприемливо отношение към няколко младши пилоти от женски пол, представляващо грубо нарушение на политиката на компанията срещу оказването на тормоз.

Главният пилот, който по-рядко изпълнява редовни полети, но отговаря за въвеждането на новите регулации за безопасност, кариерно развитие и други организационни въпроси, е изпращал текстови съобщения със сексуален характер до седем жени-пилоти от 21 до 32 годишна възраст, според източник от компанията запознат с разследването. Самото разследване е инициирано в резултат от анонимен сигнал. Някои от пилотите са били принуждавани да му изпращат снимки от сексуален характер, а графиците им са били размествани така, че да имат полети с Главния пилот.

Флотът на Ryanair DAC е около 40% от общия брой самолети в групата, основната част от които са базирани в Ирландия, Великобритания, Испания и Португалия. В резултат от разследването не са повдигани криминални обвинения и няма арестувани.

Източникът допълва, че компанията се е консултирала със засегнатите служители за потенциално подобно отношение от страна на други високопоставени служители от мъжки пол, но те са отрекли да е имало други подобни случаи.

Официално от Райънеър отказват да коментират въпроси, свързани с индивидуални служители, но потвърждават провеждането на такова разследване.

Свързани теми

Предишна публикация
България Еър получи първия си Airbus А220
Следваща публикация
IndiGo поръча 500 нови Еърбъса на Бурже ’23
294 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню