Riyadh Air показа ливреята си

71 прочитания

Новата саудитска авиокомпания Riyadh Air, представена през март 2023г преговаря с Boeing и Airbus поръчка на тяснофюзелажни самолети, с които ще лети по 100 дестинации до 2030г., каза директорът й Тони Дъглас.

Авиокомпанията получи RX код от IATA след като представи първата си ливрея на своя Boeing 787-9 /първия от 72 общо поръчани самолета от модела – 33 твърди поръчки и 39 опции/ – пурпурен фюзелаж и светлосиня опашка с логото. В първата седмица на май делегация на RX беше в завода на Дриймлайнерите в Чарлстън, за да види и оцени стандартите на качество на дизайна, производството и сглобяването на 787 в Южна Каролина.

Riyadh Air преговаря с Airbus от октомври за около 40 А350XWB. За пръв път саудитски превозвач ще лети с този самолет.

С Boeing преговорите са за семейството на 737 МАХ и според някои източници поръчката може да стигне до 400 самолета общо предвид прогнозата за търсенето в Близкия изток в следващите 10г.

Снимка: Riyadh Air

Целта на Riyadh Air

„Най-важното за втората най-бързо растяща икономика в света е първокласна свързаност“, каза директорът Тони Дъглас в интервю за Ричард Куест от CNN.

В момента столицата Рияд е главно P2P хъб.

„Не обслужваме достатъчно добре кралството си и гражданите си.. Искаме да позволим на света да получи по-лесен достъп до страната“, каза Дъглас.

Новият превозвач трябва да повиши свързаността на страната след отварянето й за международни туристи и в рамките на Плана за диверсификация 2030.

„Авиокомпанията ще предлага всички услуги“, каза Дъглас, а на въпроса дали ще предлага алкохол на борда, отвърна: „Ние спазваме закона и ще работим според него“.

Снимка: Riyadh Air

Отношенията със Saudia

Riyadh Air, базирана в Рияд е „сестра“ на националния превозвач на Саудитска Арабия, Saudia с база в Джеда. Riyadh Air се очаква да започне да лети от 2024г.

Снимка: Riyadh Air

Свързани теми

Предишна публикация
Китайският С919 изпълни първи търговски полет
Следваща публикация
Turkish Airlines се готви да поръча 600 самолета до 2 месеца
71 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Flyadeal сменя ербъсите с 737 MAX

Саудитският нискоразходен превозвач Flyadeal изоставя Airbus и минава на боинги. Авиокомпанията поръча 30 самолета 737MAX…
Меню