Съдът в Нидерландия спря ограниченията на полети на Схипхол

49 прочитания

IATA каза, че най-важния приоритет е да има сигурност за зимното разписание.

Местните магистрати парираха опита на нидерландското правителство да ограничи броя на полетите, които летището на Амстердам има право да приема и изпраща от края на тази година до октомври 2024г.

Държавата искаше да ги намали с 12% до 440 хиляди годишно, за да намали шума. Като първа стъпка беше предложила да ограничи полетите за 1г от ноември 2023г на 460 хиляди от тавана от 500 хиляди в момента.

Съдът в Ноорд-Холанд обаче се произнесе на 5 април 2023г., че правителството не изпълнява правилните процедури за предложението си.

Решението е удар по опитите за баланс между разрастващото значение на Схипхол като авиационен хъб и интересите на жителите на околните райони.

Авиокомпаниите спечелиха, включително нидерланското подразделение на Air France-KLM и IATA, които поотделно атакуваха предложението на основание на нарушение на международните регулации и създаване на неудобство за пътниците.

През 2022г през Амстердам Схипхол са преминали 53 милиона пътници.

Летището има най-много директни връзки от всички други европейски летища по данни на Airports Council International Europe, изпреварвайки новото летище на Истанбул и Лондон Хийтроу.

60% от трафика се осъществява от Air France-KLM и групата приветства решението като „внасящо яснота“.

IATA каза, че най-важния приоритет е да има сигурност за зимното разписание. Броят разрешени полети за зимата ще се реши в началото на май.

Решението на съда обаче не означава край на ограниченията на полетите на Схипхол. Възможността на държавата да въведе таван на полетите до 440 хиляди през 2024г зависи от това дали ще следва „балансирания подход“ – най-добрите практики за прилагане на летищни ограничения с цел намаляване на шума. Това ще се реши от ЕС.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa продаде останалото от LSG Group
Следваща публикация
Разрушени самолети при сраженията в Судан
49 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Котка в кокпита

Скъпоструващо закъснение на пакистанския национален превозвач беше предизвикано от котка на борда. Самолетът не успял…
Меню