Етиопски 737 кацна на грешно летище в строеж

936 прочитания

Товарният самолет се приземи на строителния обект в Замбия, само ден след като друг етиопски самолет направи почти същото.

Товарен Боинг 737 на Ethiopian Airlines Cargo се приземи на погрешното летище в строеж в Замбия, под погледа на изненадани строителни работници на 6 април.

Инцидентът е с товарен Боинг 737-800, който се насочил за кацане на летище Ндола, изпълняващ полет от Боле. Самолетът обаче захожда за кацане и се изравнява с пистата на новото летище Копербелт в Ндола, което е разположено на около 10 мили северозападно от работещото летище. Машината се приземява на полосата, която е все още в строеж, под погледа на изненаданите строителни работници, което се вижда на видеото тук:

Пилотите изглежда са объркали пистите, защото полосата на новото летище е със същата ориентация, като тази на сегашното, но е по-добре видима от въздуха, защото е по-дълга и по-широка. Вероятно е имало проблем и навигационния софтуер на борда.

Ден по-рано друг Боинг 737-800 на същата авиокомпания е на път на направи същата грешка, като се изравнява с пистата на новостроящото се летище и опитва кацане, в последния момент на около 50 фута височина прекратява кацането и минава на втори кръг.

Свързани теми

Предишна публикация
Rolls Royce строи най-големия самолетен двигател
Следваща публикация
Българската Voyage Air ще лети от Варна до Полша и Украйна
936 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Три лъва на борда на Pilatus PC-12

Лъвовете от Калахари са известни, като най-големите представители на семейството в Африка. Лъвът Калахари е…
Меню