Великобритания забрани на руските авиокомпании да продават слотове

208 прочитания

Великобритания поема председателството на Международния транспортен форум, междуправителствена организация в ОИСР

Британското правителство обяви нови санкции срещу големите руски превозвачи, след които и Аерофлот като им забрани да препродават слотовете си.

От забраната са засегнати още Урал и Россия, които вече нямат право да ползват и британските летища. Слотовете им се оценяват на 59 милиона евро, съобщава британското правителство.

„Докато Путин продължава варварската си атака срещу Украйна, ще продължаваме да атакуваме руската икономика“, каза външният министър на Великобритания Лиз Тръс.

Страната затвори вече въздушното си пространство за руски самолети малко след 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна. Забранен е и износът на продукти и технологии за руския авиосектор. Замразени бяха активите на Аерофлот, Уралските авиолинии и авиокомпания Россия.

Новите санкции бяха наложени в момент, когато Великобритания поема председателството на Международния транспортен форум, междуправителствена организация в ОИСР, който ще призове за единна реакция срещу руската инвазия в Украйна.

Лондон забрани кацане и обслужване на руските самолети във Великобритания, както и влизането на въздушното пространство на страната на частни руски самолети, което обявиха за углавно престъпление.

Групата на Аерофлот, едноименната авиокомпания, както и Победа и Россия, Уралските авиолинии, S7 преминават към руска система за резервация на билети с разработената от Ростех система чрез държавната Сирена-Травел. Досега руските авиокомпании използваха американските Sabre, Navitaire и испанската Amadeus.

Sabre обяви на 3 март, че прекратява договора за дистрибуция с Аерофлот и започва да изключва данните за полетите на руските авиокомпании от глобалната си система GDS. Amadeus направи същото, след като от 1994г бе един от най-важните играчи на руския пазар.

По данни на Ростех новата руска резервационна система се използва вече от 50 авиокомпании, сред които Red Wings, Аврора, Руслайн, Ямал, Utair, Алроса.

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz Air прави нова компания в Малта
Следваща публикация
IAG договори 50 Boeing 737 MAX
208 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

S7 Technics ще обслужва Boeing 737 Max

Новосибирската компания Сибир Техник, който работи под бранда S7 Technics стана първия руски оператор, одобрен…
Меню