GullivAir ще стартира полети София – Скопие?

385 прочитания

Българската авиокомпания GullivAir има интерес да изпълнява въздушната линия София – Скопие. За това е съобщил министърът на транспорта и съобщенията на Република северна Македония (РСМ) Благой Бочварски, цитиран от местното издание „Сител”.

„На 10 февруари 2022 г. ще имаме среща в София заедно с нашите екипи на Комисията по транспорт и инфраструктура, а на 11-ти ще бъде организиран първият полет от София до Скопие, където заедно с нашите делегации и министри ще пътуват и туроператори от България. На 11 февруари в Скопие ще организираме съвместна среща с туроператори от Северна Македония, където очаквам да открием всички предимства и възможности и най-добрите решения за гражданите, така че в бъдеще тази линия да се изпълнява редовно и разбира се още една дестинация, каза Бочварски, отговаряйки на журналистически въпроси по време на посещение в град Кочани.

Попитан кога ще заработи редовната авиолиния, Бочварски каза, че има възможност това да стане през следващия месец, като уточни, че подробностите ще бъдат разгледани на срещата на 11 февруари.

Българският му колега Николай Събев също обяви в миналия петък (4 февруари), че първият полет от София до Скопие ще бъде на 11 февруари и че редовните полети ще започнат през март, а туроператорите от България и Северна Македония трябва да се договорят за туристически пакети за увеличаване на туристите от двете страни. Събев обяви, че властите в Скопие ще осигурят слотове за полетите на авиокомпанията от София, които ще летят или до Тирана, или до Атина, или до Истанбул. За маршрута трябва да има държавна субсидия, които ще се получава българската авиокомпания, която ще изпълнява полетите.

Трябва да се отбележи, че регулациите на ЕС силно ограничават възможността за т.нар. „държавна субсидия”, за която говори Събев. Обаче са възможни други компенсационни механизми.

Преди две седмици „Сега” съобщи, че GullivAir има интерес да изпълнява полетите до Скопие, в рамките на по-голямата си стратегия за подхранване на бъдещите ѝ презокеански линии.

Бочварски и Събев подписаха на 25 януари 2022 г. в София два документа за укрепване на инфраструктурната връзка между двете страни, за директната авиолиния Скопие-София и за железопътен коридор номер 8. Документите бяха подписани след съвместното заседание на двете правителства.

Свързани теми

Предишна публикация
Първи пътнически електрически самолет се готви за полет
Следваща публикация
El Al най-после купува Arkia
385 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню