Летище Варна обслужи 1 млн пътници за 2021г

55 прочитания

Летището във Варна обслужи милион пътници за година, съобщи Фрапорт България на 29 декември 2021г.

За годината компанията-концесионер на летищата във Варна и Бургас отчете 62% ръст на пътниците за Варна и 129% ръст за Бургас от 2020г.

Въпреки ниската база, ръстовете показват, че пътникопотокът до морските летища на България расте до почти 50% от историческата 2019г за авиацията. Тогава летище Варна посрещна двумилионния си пътник още през есента.

Тази година летище Варна и летище Бургас обработиха почти 11 000 полета на 49 български и чуждестранни авиокомпании, изпълняващи чартърни и редовни полети до повече от 90 дестинации в Европа, Близкия изток и Северна Африка, съобщава „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. За компанията във Варна и Бургас работят повече от 590 постоянни и около 230 сезонни служители.

В зимната си програма летище Варна приема полети от и до Германия, Прага, Брюксел, Великобритания, Айнхдовен, Москва, Виена, Истанбул и София и очаква 80 000 пътници, през декември и януари.

През 2021г. трите най-големи летища в страната са вече управлявани от концесионери, а летище Пловдив увеличи полетите с привличането на най-голямата лоукост авиокомпания в ЦИЕ, Wizzair.

Соф Кънект, концесионерът на летище София планира догодина да „работи със Столична община и останалите партньори за откриване на нови маршрути от и към столицата“, за популяризиране на дестинацията и увеличаване на трафика.

Тази година стартираха първите вътрешни полети София-Бургас на Gullivair, новата авиокомпания, която през зимния сезон лети три пъти седмично между двете летища с ATR72-600.

Също тази година през летния сезон за пръв път Ryanair изпълняваше полети между София и Варна в конкуренция с националния превозвач Bulgaria Air.

Малко преди края на годината новото правителство реши общината в Русе да получи над 2,665 милиона лв от бюджета за довършване на работата по инфраструктурата на летището в с. Щръклево, на 17км от дунавския град.

Снимки: летище Варна

Информация за условията за пътуване – МВнР.

Свързани теми

Предишна публикация
Транспортният министър заговори за въздушна линия София – Скопие
Следваща публикация
WIzz започва да лети от София до Санкт Петербург
55 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню