Питер Елберс напуска Air France-KLM

16 прочитания

Административният съвет на групата отказа да продължи мандата на президента на KLM Елберс след 1 март 2023г., съобщи авиокомпанията.

51-годишният холандец бе яростен защитник на автономията на KLM в групата след 2 мандата начело.

Air France-KLM започна да търси нов директор на нидерландското подразделение, което може да осигури на директора Бен Смит ново начало и шанс за подобряване на отношенията между двете авиокомпании.

Групата оцеля в пандемията с няколко пакета помощ от Франция и Нидерландия, но Париж се оказа накрая най-големият акционер с 29% дял.

Двете страни и авиокомпании често се оказват една срещу друга след сливането през 2004г. на съответните национални превозвачи. Холандското подразделение не иска да бъде под френски контрол, освен това обвинява Air France в липса на ефективност и синдикални конфликти.

Наскоро Air France-KLM подписа Меморандум за разбирателство с Airbus за твърда поръчка на 100 A320neo с опция за още 60 и доставка от края на 2023г. KLM обяви, че това ще добави 0,5% SAF /устойчиво самолетно гориво/ за всички полети от Амстердам.

За първите 2 седмици на новата година Амстердам е второто най-губещо трафик летище в Европа по данни на Юроконтрол /21% спад, или 211 полета по-малко/ главно заради полетите на KLM и easyJet до Великобритания, Испания и Италия.

В момента средният седмичен трафик в Европа е 70% под нивата от 2019г., най-слаб от септември заради варианта Омикрон по данни на Eurocontrol от 12 януари 2022г.

Графики: Eurocontrol, снимка: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates отменя повечето полети до САЩ, заради 5G
Следваща публикация
Американската Allegiant Air изненадващо поръча 100 B737 MAX
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ICBC поръча 80 самолета A320

Китайският специалист за самолети под наем потвърди поръчка за 80 самолета от семейството на А320…
Меню