Питер Елберс напуска Air France-KLM

15 прочитания

Административният съвет на групата отказа да продължи мандата на президента на KLM Елберс след 1 март 2023г., съобщи авиокомпанията.

51-годишният холандец бе яростен защитник на автономията на KLM в групата след 2 мандата начело.

Air France-KLM започна да търси нов директор на нидерландското подразделение, което може да осигури на директора Бен Смит ново начало и шанс за подобряване на отношенията между двете авиокомпании.

Групата оцеля в пандемията с няколко пакета помощ от Франция и Нидерландия, но Париж се оказа накрая най-големият акционер с 29% дял.

Двете страни и авиокомпании често се оказват една срещу друга след сливането през 2004г. на съответните национални превозвачи. Холандското подразделение не иска да бъде под френски контрол, освен това обвинява Air France в липса на ефективност и синдикални конфликти.

Наскоро Air France-KLM подписа Меморандум за разбирателство с Airbus за твърда поръчка на 100 A320neo с опция за още 60 и доставка от края на 2023г. KLM обяви, че това ще добави 0,5% SAF /устойчиво самолетно гориво/ за всички полети от Амстердам.

За първите 2 седмици на новата година Амстердам е второто най-губещо трафик летище в Европа по данни на Юроконтрол /21% спад, или 211 полета по-малко/ главно заради полетите на KLM и easyJet до Великобритания, Испания и Италия.

В момента средният седмичен трафик в Европа е 70% под нивата от 2019г., най-слаб от септември заради варианта Омикрон по данни на Eurocontrol от 12 януари 2022г.

Графики: Eurocontrol, снимка: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates отменя повечето полети до САЩ, заради 5G
Следваща публикация
Американската Allegiant Air изненадващо поръча 100 B737 MAX
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Aegеan готви сделка за 5,5 млрд

Най-голямата авиокомпания в Гърция, Aegеan Airlines, която замени фалиралия национален превозвач Olympic Air планира да поръча…

VietJet си поръча 50 самолета А321neo

Виетнамската VietJet направи поръчка за 6,5 милиарда щатски долара като потвърди меморандума, подписан във Фарнбъро…

A330-800 полетя за първи път

Новият и най-малък член на семейството А330neo реализира първия си полет, с което стартира и…

Deutsche Lufthansa, Air-France-KLM поглеждат към Flybe

  Германската и френско-нидерландската група преговарят за покупка на фалиралата британска авиокомпания, съобщи Телеграф, без…
Меню