Питер Елберс напуска Air France-KLM

16 прочитания

Административният съвет на групата отказа да продължи мандата на президента на KLM Елберс след 1 март 2023г., съобщи авиокомпанията.

51-годишният холандец бе яростен защитник на автономията на KLM в групата след 2 мандата начело.

Air France-KLM започна да търси нов директор на нидерландското подразделение, което може да осигури на директора Бен Смит ново начало и шанс за подобряване на отношенията между двете авиокомпании.

Групата оцеля в пандемията с няколко пакета помощ от Франция и Нидерландия, но Париж се оказа накрая най-големият акционер с 29% дял.

Двете страни и авиокомпании често се оказват една срещу друга след сливането през 2004г. на съответните национални превозвачи. Холандското подразделение не иска да бъде под френски контрол, освен това обвинява Air France в липса на ефективност и синдикални конфликти.

Наскоро Air France-KLM подписа Меморандум за разбирателство с Airbus за твърда поръчка на 100 A320neo с опция за още 60 и доставка от края на 2023г. KLM обяви, че това ще добави 0,5% SAF /устойчиво самолетно гориво/ за всички полети от Амстердам.

За първите 2 седмици на новата година Амстердам е второто най-губещо трафик летище в Европа по данни на Юроконтрол /21% спад, или 211 полета по-малко/ главно заради полетите на KLM и easyJet до Великобритания, Испания и Италия.

В момента средният седмичен трафик в Европа е 70% под нивата от 2019г., най-слаб от септември заради варианта Омикрон по данни на Eurocontrol от 12 януари 2022г.

Графики: Eurocontrol, снимка: Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Emirates отменя повечето полети до САЩ, заради 5G
Следваща публикация
Американската Allegiant Air изненадващо поръча 100 B737 MAX
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Aribus доставиха 1500-ния A330

Airbus се присъединиха към клуба на самолетостроители доставили повече от 1500 широкофюзелажни машини от един…

Китайците спасяват A380?

Китайските авиокомпании могат да се окажат спасителите на закъсалата суперджъмбо програма А380, ако направят мащабни…
Меню