AirBaltic вече лети до София от Рига в кодшеър с България Еър

149 прочитания

Латвийската авиокомпания airBaltic стартира полетите между Рига и София, с което стана първият оператор по редовни линии между България и Прибалтийските републики. Полетите се изпълняват три пъти седмично – във вторник, четвъртък и събота, до основната база на авиокомпанията в Рига, Латвия.

Посрещането с воден салют на летище София на един от първите полети на А220-300 на airBaltic. Снимка: Ангел Александров

Стартът на полетите до Рига беше посрещнат с
традиционен воден салют на 14 май.

„Приветстваме airBaltic за решението да стартира директни полети до Рига от летище София. Чрез тях българите ще имат възможност да достигат до всички балтийски и скандинавски летища само с едно прекачване. Благодарни сме за доверието на авиокомпанията и пожелаваме успех на новата дестинация в портфолиото ни.“

Това заяви при посрещането Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София.

„Радваме се, че ще засилим присъствието си в България и ще стартираме първия си маршрут от София до оживения град Рига – дома на airBaltic. Благодарни сме на нашите партньори от летище София за съвместната работа по този проект и с нетърпение очакваме да предложим на местните пътници възможността да посетят и опознаят това бижу на Балтика.“,

споделя Томас Рамдал, главен вицепрезидент „Управление на мрежата“ в airBaltic.

airBaltic лети до над 70 дестинации в Европа, Близкия Изток и Азия. Освен връзките до тези места, авиокомпанията има най-младия флот в Европа, който се състои от един от най екологичните търговски самолети в света – Airbus A220-300.

airBaltic A220-300 на лентище София. Снимка: Милен Димов

С устойчивостта, като основна ценност на airBaltic, превозвачът успява да намали количеството си въглеродни емисии с 33% в сравнение с 2008 г. чрез модернизиране на флота и оптимизиране на процедурите за кацане.

Снимка: Летище София

Междувременно България Еър обяви, че е подписала споразумение за кодшеър на полетите на Еър Балтик между София и Рига, което влиза в слиза от 14 май и ще позволи на националния превозвач да продава директно билети по маршрута.

Снимки: Спотърите Ангел Александров и Милен Димов, летище София

Свързани теми

Предишна публикация
Wizz ще лети от Варна до Лондон-Гетуик през лятото
Следваща публикация
Катастрофа с хеликоптера на иранския президент
149 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню