Нов софтуер извежда самолетите директно на пистата, съкращавайки времето за рулиране

127 прочитания

Федералната авиационна администрация /FAA/ и НАСА са финализирани разработката и тестването на софтуерна технология, която изчислява с точност времето за избутване на самолетите от гейтовете на натоварени летища, така че да излизат директно на пистата за излитане.

Резултатът за операторите е драстично намаляване на разхода на гориво при наземни операции и съкращяване на времето за рулиране.

FAA възнамерява да внедри технологията на 27 големи летища в САЩ, в рамките на мащабна инвестиционна програма за подобярване мениджмънта на наземните операции.

Иновативната технология, която ще стане част от програмата Terminal Flight Data Manager на FAA, е разработена от НАСА и тествана в продължение на 4 години от авиокомпании и летищни оператори, като внедряването ще стане първо на две от най-натоварените летища в Северна Америка – Атланта и Далас.

Благодарение на програмата се намаляват драстично разходът на гориво и въглеродните емисии по време на рулиране, както и задръстванията по големите летища. Програмата ще бъде финансово подкрепена и от администрацията на президента Байдън в рамките на усилията по опазването на околната среда.

В резултат от внедряването й през първите години ще се спестят по 275 000 галона гориво годишно, които се равняват на над 185 полета между Ню Йорк и Чикаго с Боинг 737. Ще се спестят по над 8 тона въглеродни емисии дневно и над 915 часа закъснения при 3 600 дневни излитания по редовни линии.

Свързани теми

Предишна публикация
Аэрофлoт започна да лети по линията Бургас – Москва
Следваща публикация
Домусчиев отрече да има общо с концесията на летище София
127 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SAS подновява полети до САЩ

Скандинавската авиокомпания SAS обяви на 26 май, че отново ще лети по много международни дестинации…
Меню