Wizz ще порасне 4 пъти в следващите 10 години, Варади

269 прочитания

Според Главния изпълнителен директор на авиокомпанията ще се създават нови дружества, бази и партньорства

Унгарската Wizz Air трябва да се разрасне 4 пъти в следващите 10 години и да създаде нови дъщерни дружества, в рамките на амбициозна стратегия за експанзия, представена от Главния изпълнителен директор Йозеф Варади по време на конференцията World Routes 2021 в Милано на 12 октомври.

Варади обясни, че компанията има намерение да създаде нови дъщерни превозвачи, с които да достъпи нови пазари, подобно на примера от Wizz Abu Dhabi, който се използва като тестов пример за новата стратегия. Дъщерното дружество в Абу Даби започна полети през януари 2021 по маршрути до Европа, Близкия изток и Северна Африка.

Босът на Wizz Йожеф Варади, който е сред най-скъпоплатените изпълнителни директори в сектора

„Ще удвоим бизнеса си в следващите пет години, а след това ще го удвоим още веднъж в последващите пет години,“ каза Варади. „Така че през 2030-а година ще сме четири пъти по-голяма авиокомпания от днес, което означава, че ще достигаме до повече географски точки, ще имаме повече дъщерни компании и повече самолети.“

Варади не даде подробности за „новите географии,“ но каза, че намерението в новата стратегия е пътниците да се увеличат до 170 милиона годишно, а флотът до 500 самолета в рамките на следващите 10 години.

В момента Уиз има поръчани 225 самолета от Еърбъс, включително 20 от новите и все още не сертифицирани A321XLR за ултра-дълги разстояния със самолет с една пътека. Според Варади бъдещата експанзия ще позволи свързването на още повече точки от съществуващата мрежа и разширяването й на изток. Той обаче не коментира потенциални трансатлантически операции, за каквито анализаторите предполагат отдавна.

Той отказа да влиза и в спекулации относно информациите от преди няколко седмици, че easyJet е отхвърлила оферта за поглъщане от Уиз, но каза само, че в Европа рано или късно трябва да започне консолидация, а авиокомпании, като Уиз ще са на първите редици, когато се открият нови възможности.

Междувременно шефът на Уиз остро разкритикува Европейската комисия, заради решението й да ограничи изискването на минимално използване на слотовете до 50% през предстоящия зимен сезон 2021/22. Това правило важеше за 80% от слотовете на авиокомпаниите по европейските летища, като в противен случай са застрашени да ги изгубят. ЕК обаче отмени правилото през 2020 и първата половина на 2021, заради пандемията, за да даде възможност за повече гъвкавост на изпадналите в затруднение превозвачи.

В същата посока Варади критикува ЕК и заради държавните помощи за много от европейските превозвачи, като каза, че настоява „правителствата да не се бъркат в индустрията, а да се фокусират върху задълженията си, като национални регулатори.“

Свързани теми

Предишна публикация
Последно кацане за Alitalia
Следваща публикация
Atlantic Aviation Group придобива Lufthansa Technik в Ирландия
269 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Поздравете Beluga XL #3

Третата Beluga XL излезе на 12 юни от хангара на Airbus в Тулуза след боядисване.…
Меню