Wizz ще порасне 4 пъти в следващите 10 години, Варади

268 прочитания

Според Главния изпълнителен директор на авиокомпанията ще се създават нови дружества, бази и партньорства

Унгарската Wizz Air трябва да се разрасне 4 пъти в следващите 10 години и да създаде нови дъщерни дружества, в рамките на амбициозна стратегия за експанзия, представена от Главния изпълнителен директор Йозеф Варади по време на конференцията World Routes 2021 в Милано на 12 октомври.

Варади обясни, че компанията има намерение да създаде нови дъщерни превозвачи, с които да достъпи нови пазари, подобно на примера от Wizz Abu Dhabi, който се използва като тестов пример за новата стратегия. Дъщерното дружество в Абу Даби започна полети през януари 2021 по маршрути до Европа, Близкия изток и Северна Африка.

Босът на Wizz Йожеф Варади, който е сред най-скъпоплатените изпълнителни директори в сектора

„Ще удвоим бизнеса си в следващите пет години, а след това ще го удвоим още веднъж в последващите пет години,“ каза Варади. „Така че през 2030-а година ще сме четири пъти по-голяма авиокомпания от днес, което означава, че ще достигаме до повече географски точки, ще имаме повече дъщерни компании и повече самолети.“

Варади не даде подробности за „новите географии,“ но каза, че намерението в новата стратегия е пътниците да се увеличат до 170 милиона годишно, а флотът до 500 самолета в рамките на следващите 10 години.

В момента Уиз има поръчани 225 самолета от Еърбъс, включително 20 от новите и все още не сертифицирани A321XLR за ултра-дълги разстояния със самолет с една пътека. Според Варади бъдещата експанзия ще позволи свързването на още повече точки от съществуващата мрежа и разширяването й на изток. Той обаче не коментира потенциални трансатлантически операции, за каквито анализаторите предполагат отдавна.

Той отказа да влиза и в спекулации относно информациите от преди няколко седмици, че easyJet е отхвърлила оферта за поглъщане от Уиз, но каза само, че в Европа рано или късно трябва да започне консолидация, а авиокомпании, като Уиз ще са на първите редици, когато се открият нови възможности.

Междувременно шефът на Уиз остро разкритикува Европейската комисия, заради решението й да ограничи изискването на минимално използване на слотовете до 50% през предстоящия зимен сезон 2021/22. Това правило важеше за 80% от слотовете на авиокомпаниите по европейските летища, като в противен случай са застрашени да ги изгубят. ЕК обаче отмени правилото през 2020 и първата половина на 2021, заради пандемията, за да даде възможност за повече гъвкавост на изпадналите в затруднение превозвачи.

В същата посока Варади критикува ЕК и заради държавните помощи за много от европейските превозвачи, като каза, че настоява „правителствата да не се бъркат в индустрията, а да се фокусират върху задълженията си, като национални регулатори.“

Свързани теми

Предишна публикация
Последно кацане за Alitalia
Следваща публикация
Atlantic Aviation Group придобива Lufthansa Technik в Ирландия
268 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Thomas Cook фалира

Thomas Cook обяви фалит на 23 септември. Британският туроператор ще трябва да организира връщането на…

Jet2 съкращава над 100 пилоти

Британската лоукост авиокомпания Jet2 освобождава пилоти от повечето си бази в страната, след като преговорите…

Qatar купи 49% от Meridiana

Qatar Airways вече неприкрито се подиграва с конкурента си Etihad и контролираната от него Alitalia.…
Меню