ЕБВР придобива капиталов дял от концесионера на летище София

187 прочитания

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подкрепя развитието на столичното летище с индиректна капиталова инвестиция в концесионера „СОФ Кънект“ АД., съобщиха от компанията на 3 август 2021.

Банката ще вложи общо €74.3 млн. като €58 млн. от сумата е капиталова инвестиция, а на по-късен етап се предвиждат и €16.3 млн. условна експозиция на собствен капитал.

Вложението на ЕБВР последва отпуснат по-рано тази година заем от €50 млн. на „СОФ Кънект“ в подкрепа на трансформацията на столичното летище.

Инвестиционният фонд Meridiam държи 99% в специално създаденото за концесията дружество „СОФ Кънект“. Останалият 1% е на австрийската строителна компания „Щрабаг“, на която ще се разчита на опита ѝ в реализирането на капиталовата програма за модернизацията на Терминал 2 и построяването на новия Терминал 3 до десет години.

Концесионерът е поел ангажимент да превърне летището в модел за устойчивост, добро управление и да постигне климатична неутралност до 2036 г.

При официалното влизане в концесията през април 2021 г. „СОФ Кънект“ обяви, че ще получи €240 млн. заеми от международни финансови институции за реализирането на ангажиментите си по договора с държавата за ползването на летището в следващите 35 години. В средата на юли концесионерът получи €40 млн. заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), който е обезпечен от механизма „Свързана Европа“ на Европейската комисия. Черноморската банка за търговия и развитие (ЧТБР) също осигури €73 млн. кредит за концесионер.

Останалата половина – €240 млн., необходими за първия етап на инвестицията, са собствени средства на инвестиционния фонд „Меридиам“.

„За нас това е забележителна инвестиция. Поласкани сме да подкрепим развитието на летище София като ключова инфраструктура на България. Заедно с нашия партньор целим устойчивото му развитие. Като инвеститор в Meridiam Infrastructure Eastern Europe Fund и Meridiam Infrastructure Europe III Fund ЕБВР с удоволствие се присъединява към дългосрочния си партньор в тази транзакция“, коментира Анка Йонеску, директор на ЕБВР за България.

„Очакваме с нетърпение партньорството си с ЕБВР по този важен проект, който представлява голямо подобрение на устойчивостта на българската инфраструктура и ще допринесе за икономическо възстановяване на страната след Covid“, посочва Тиери До, изпълнителен директор и основател на „Меридиам“.

ЕБВР е един от основните инвеститори в България и е фокусирана върху превръщането на местните фирми в по-конкурентни на местния и чуждите пазари. Тя финансира модерна и устойчива инфраструктура и развитието на финансови продукти и капиталовите пазари. Досега ЕБВР е вложила €4 млрд. в българската икономика чрез 267 проекта.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Вечерните пристигащи – само на Т2 на Летище София
Следваща публикация
TAROM възстанови полетите София – Букурещ
187 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню