Предварителен доклад за хели-катастрофата в Аляска

287 прочитания

Според него машината се е блъснала в планината на около 15-20 фута от билото в ясно време.

Федералните инспектори от Националния борд за безопасност на транспорта на САЩ /NTSB/ публикуваха първия предварителен доклад за авиационния инцидент с хели-ски полет в Аляска в края на март 2021-а, при който загинаха 5 души, сред които милиардерът Петр Келнер – най-богатия човек в Чехия.

В доклада на NTSB четем, че пилотът е изпълнявал маневри над билото на хребет в планинската верига Чугач в продължение на няколко минути преди катастрофата. В полетните данни за маршрута на хеликоптера се вижда, че групата е излетяла от планинската хижа Тордрильо на борда на машината Airbus AS350B3, с която са изпълнени няколко полета до билото на планината в близост до едноименния глетчер, като на последния полет вероятно е търсено поредното място за старт на спускане.

На илюстрацията се вижда точното място на сблъсъка и пътя на пропадането на машината до дъното на хребета.

Хеликоптерът се е ударил в планината на около 15-20 фута под билото на хребета. След това останките от машината са паднали на около 900 фута /300 метра/ надолу в пропастта.

Останките от AS350 на дъното на пропастта в деня след инцидента

В предварителния доклад на NTSB не се правят никакви изводи по отношение на потенциалните причини за катастрофата от 27 март 2021. Очаква се изготвянето на окончателния доклад да отнеме месеци, докато следователите проведат интервюта, прегледат данните от записващите устройства на борда, от проследяващите системи и останките от хеликоптера, за да извлекат цялата необходима информация.

Машината извършва няколко полета от долината до билото, вероятно след няколко ски-спускания на групата, преди фаталния последен полет.

Инцидентът се случва в близост до град Палмър, Аляска, в около 18:30ч местно време, в резултат на което загиват 5 от 6-те души на борда, включително пилота, а един е сериозно ранен. Хеликоптерът е с регистрация N351SH, опериран от компанията Soloy Helicopters.

Оператор на машината е компанията Soloy Helicopters със сериозен опит в чартърните, туристически и хели-ски полети за любителите на екстремни спортове в дивите планини на Аляска

Свързани теми

Предишна публикация
Индия подобри рекорда за най-много пътници с Ковид на един полет
Следваща публикация
KLM внедри специални „карго-чанти“ за седалки
287 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню