GullivAir получи разрешение за полети до САЩ

815 прочитания

Няма обаче яснота, относно планове за стартиране на такива

Българската авиокомпания GullivAir получи разрешение за полети от България до САЩ. Решението е издадено на 2 март 2021 г.

Разрешението на Департамента (министерството) по транспорта на САЩ е валидно за две години. Българската авиокомпания планира да лети от летище София до нюйоркското летище Кенеди три пъти седмично.

Разрешението дава възможност за извършване на полети, както редовни, така и чартърни, на товари, поща и пасажери между всяка точка на САЩ и Европейския съюз. Освен това, компанията може да изпълнява редовни товарни полети и чартъри, в рамките на графика на други оператори, при предварително одобрение.

Българският оператор подаде заявление за това през есента на 2020 г.

Кога ще бъдат стартирани реалните полети, в момента е неизвестно. Редовни полети между България и САЩ няма от повече от 20 години.

GullivAir разполага с няколко самолета – първият Airbus A330-200 (LZ-ONE), който пристигна миналoтo лято. Машината със сериен номер 811 е на лизинг. Освен това през февруари в регистъра на ГВА са вписани още два A330-200 – LZ-AWZ и LZ-AWY. Компанията ползва и три турбовитлови ATR-42-600 (LZ-DAI, LZ-DAH и LZ-DAJ), вписани в регистъра в края на февруари и началото на март 2021 г.

GullivAir получи от ГВА сертификат за авиационен оператор през юли 2020 г.

Снимка: Ангел Александров

Свързани теми

Предишна публикация
Saudia планира да купи 70 самолета от Еърбъс и Боинг
Следваща публикация
L-410 с фалшива регистрация катастрофира в Южен Судан
815 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus достави първия A330-800

Европейският самолетостроител Airbus достави първите два A330-800 на кувейтската авиокомпания Kuwait Airways. Това е станало…

Първи полет на ATR 72-600F

Европейският самолетостроител ATR тества в полет първия новопроизведен карго 72-600. Това стана вчера, 16 септември…
Меню