Помните ли XB-70 Валкирия? Експерименталният гигант се раздвижи

554 прочитания

Някога този мегасамолет е летял със скорост от Мах 3.0 някъде в стратосферата, но нерадостната му съдба го приковава завинаги към земята не много дълго след това.

Докато в началото на октомври 2020 легендарният супер бомбардировач XB-70 Валкирия не се раздвижи отново, но само с 3 км/ч или по-бавно от човешка походка. Повод за раздвижването му стана решението на Музея на военновъздушните сили в базата Райт Патерсън в Дейтън, Охайо, да размести част от покритата си колекция, за да освободи място за нови експонати и да направи преживяването в музея по-увлекателно. Така единственият North American XB-70 Valkyrie отново застана под лъчите на слънцето.

Уредниците на музея не са пропуснали да заснемат уникални кадри на спиращия дъха самолет, докато служители бавно и внимателно го изтеглят от покрития хангар към двора на комплекса, за да подготвят терена за експозицията в новата, четвърта сграда на музея, посветена на експерименталните модели и новите разработки.

Норт Американ ХВ-70 Валкирия е най-амбициозният проект за супер-бомбардировач от времето на Студената война. За съжаление той среща много проблеми при разработката, докато накрая остава на служба като изследователски самолет, преди да бъде окончателно пенсиониран в Музея на военновъздушните сили през февруари 1969. Огромният шест-моторен самолет първоначално е изложен на показ навън, но през октомври 2015 е преместен в една от вътрешните експозиции на музея, преди да намери окончателно място в най-новия му хангар през 2016.

Според представител на музея, цитиран от американското списание Aviationist, „музеят е в процес на трансформация на няколко от галериите си в четвърти хангар, с цел да бъде създадено по-широко пространство за развитие на съществуващите експозиции и да се освободи ново за бъдещи временни такива. В рамките на този редизайн ХВ-70 е бил изваден на откритата площадка, преди да бъде върнат обратно в сградата още в края на същия ден.“ Самолетът е престоял навън само няколко часа, като през това време не са предприемани никакви възстановителни или сервизни дейности.

XB-70 Valkyrie /Валкирия/ е част от експозицията в залата за експериментални и изследователски самолети на Музея на американските ВВС в Дейтън, Охайо

Преместването очевидно е дало възможност за някои редки гледки на красивия самолет, които екипите на музея успяват да запечатат в красиви снимки и видео материали, както отвън, така и от вътрешността на перфектното съхранената машина.

Националният Музей на Американските Военновъздушни Сили е най-големият подобен комплекс в света, дом на над 360 забележителни машини, самолети и ракети, заедно с още хиляди запазени или възстановени артефакти, които са изложени на огромна затворена площ от над 19 акра. Още по-впечатляващото е, че музеят е безплатен за посещения, отворен е целогодишно и през миналата 2019 година е приел над 1 милион посетители.

Свързани теми

Предишна публикация
Словения купува Спартани
Следваща публикация
F-35 се сблъска с KC-130 при дозареждане във въздуха
554 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

175 нови 737-MAX за FlyDubai

Boeing и flyDubai сключиха най-голямата сделка за самолети за средни разстояния в историята на близкоизточната…

Mitsubishi купува Bombardier CRJ

Mitsubishi се очаква да обяви финализирането на сделка за придобиване на програмата CRJ от Bombardier…

SAS получи първия си A350

Airbus достави на скандинавската авиокомпания SAS първия A350-900. SAS става най-новия оператор на широкофюзелажния икономичен…
Меню