Помните ли XB-70 Валкирия? Експерименталният гигант се раздвижи

516 прочитания

Някога този мегасамолет е летял със скорост от Мах 3.0 някъде в стратосферата, но нерадостната му съдба го приковава завинаги към земята не много дълго след това.

Докато в началото на октомври 2020 легендарният супер бомбардировач XB-70 Валкирия не се раздвижи отново, но само с 3 км/ч или по-бавно от човешка походка. Повод за раздвижването му стана решението на Музея на военновъздушните сили в базата Райт Патерсън в Дейтън, Охайо, да размести част от покритата си колекция, за да освободи място за нови експонати и да направи преживяването в музея по-увлекателно. Така единственият North American XB-70 Valkyrie отново застана под лъчите на слънцето.

Уредниците на музея не са пропуснали да заснемат уникални кадри на спиращия дъха самолет, докато служители бавно и внимателно го изтеглят от покрития хангар към двора на комплекса, за да подготвят терена за експозицията в новата, четвърта сграда на музея, посветена на експерименталните модели и новите разработки.

Норт Американ ХВ-70 Валкирия е най-амбициозният проект за супер-бомбардировач от времето на Студената война. За съжаление той среща много проблеми при разработката, докато накрая остава на служба като изследователски самолет, преди да бъде окончателно пенсиониран в Музея на военновъздушните сили през февруари 1969. Огромният шест-моторен самолет първоначално е изложен на показ навън, но през октомври 2015 е преместен в една от вътрешните експозиции на музея, преди да намери окончателно място в най-новия му хангар през 2016.

Според представител на музея, цитиран от американското списание Aviationist, „музеят е в процес на трансформация на няколко от галериите си в четвърти хангар, с цел да бъде създадено по-широко пространство за развитие на съществуващите експозиции и да се освободи ново за бъдещи временни такива. В рамките на този редизайн ХВ-70 е бил изваден на откритата площадка, преди да бъде върнат обратно в сградата още в края на същия ден.“ Самолетът е престоял навън само няколко часа, като през това време не са предприемани никакви възстановителни или сервизни дейности.

XB-70 Valkyrie /Валкирия/ е част от експозицията в залата за експериментални и изследователски самолети на Музея на американските ВВС в Дейтън, Охайо

Преместването очевидно е дало възможност за някои редки гледки на красивия самолет, които екипите на музея успяват да запечатат в красиви снимки и видео материали, както отвън, така и от вътрешността на перфектното съхранената машина.

Националният Музей на Американските Военновъздушни Сили е най-големият подобен комплекс в света, дом на над 360 забележителни машини, самолети и ракети, заедно с още хиляди запазени или възстановени артефакти, които са изложени на огромна затворена площ от над 19 акра. Още по-впечатляващото е, че музеят е безплатен за посещения, отворен е целогодишно и през миналата 2019 година е приел над 1 милион посетители.

Свързани теми

Предишна публикация
Словения купува Спартани
Следваща публикация
F-35 се сблъска с KC-130 при дозареждане във въздуха
516 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню