Аварийно-спасително учение на летище Варна

69 прочитания

Вчера, 8 октомври 2020 г., на летище Варна се проведе учебно занятие по плана за аварийно-спасителното осигуряване. Това съобщиха от морското летище.

Сценарият на тренировката пресъздаде авиационно произшествие с пътнически самолет с редица последващи събития, възпрепятстващи аварийно-спасителните действия и работата на Аварийния оперативен център.

В рамките на учението беше проверено аварийно спасителното оборудване, взаимодействието между отделните групи, тествана бе автоматичната система за оповестяване, гасене на пожар, подхождане на превозните средства към мястото на „произшествието”, евакуация, оказване на медицинска помощ на „пострадалите”, обслужване на ненаранени пътници и екипаж, както и работа на Аварийния оперативен център.

В заключителната част на учението, Франк Кванте, Главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД благодари на всички за активното участие в тренировката и полезната обратна връзка с цел подобряване на действията на всички страни в аварийно спасителното обслужване в бъдеще и добави:

„Безопасността и сигурността на летището са основен приоритет за нас. Колкото повече сме подготвени, толкова повече ще постигнем и трябва да продължим да работим в тази посока.“

„Ние сме в процес на внедряване на нови елементи в нашите тренировъчни упражнения, включително използване на съвременни средства за комуникация, с цел да увеличим нейната скорост, както и да се ускорят административните процеси. Така ще успеем да сме в крак с новите реалности на настоящата ситуация“, добави Директорът на летище Варна, Димитър Костадинов.

Следващото пълномащабно учение по плана за аварийно-спасителното осигуряване е планирано през април идната година. В него ще участват и всички външни институционални звена, включително регионални медицински центрове и болници, летищен център за Обслужване на въздушното движение, Гранично полицейско управление, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Регионален център 112.

Свързани теми

Предишна публикация
Поредно удължаване на концесията на летище Пловдив
Следваща публикация
Авиокомпании и летища искат удължаване на изключението за слотовете
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню