Norwegian канселира поръчка за 97 боинга

39 прочитания
Нискоразходният превозвач Norwegian анулира поръчки за 97 самолета от Боинг, включваща моделите 737 MAX и 787 Dreamliner и поиска компенсации за финансовите си загуби, свързани с двата типа.

Базираната в Осло авиокомпания, която спря полетите си и обяви, че минава в „режим на хибернация“ в началото на корона-кризата през март съобщи, че анулира поръчката си за 92 самолета от модела Боинг 737 МАХ-8 и още 5 Боинг 787 Дриймлайнър, както и споразуменията по програмата GoldCare, свързани с поръчаните машини.

Norwegian е завела и съдебно дело срещу Бониг, в което настоява за връщане на всички предварително осъществени плащания във връзка с поръчките плюс компенсация за пропуснати ползи във връзка със спирането на полетите със 737 МАХ заради двете катастрофи с този тип и заради проблемите с двигателите на Боинг 787, заради които авиокомпанията беше принудена за канселира стотици полети през 2018 и 2019.

Пред Flight Global превозвачът съобщи, че вече води преговори с Боинг по двата въпроса, но към момента те не са довели до търсенето разбирателство, особено що се отнася до компенсациите, търсени от норвежката авиокомпания.

Съобщението дойде само ден преди американската Федерална авиационна администрация да изрази „предпазлив оптимизъм“ във връзка с приключването на предсертификационните тестови полети на 737 МАХ, които са първа сериозна крачка към завръщането на типа в търговски операции.

Свързани теми

Предишна публикация
El Al е на ръба на ликвидация
Следваща публикация
737MAX изпълни всички ресертификационни полети за FAA
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първа поръчка за ACH160

Airbus Helicopters подписа първата поръчка за 4 хеликоптера ACH160 с клиент от Северна Америка, чието…
Меню