Norwegian канселира поръчка за 97 боинга

11 прочитания
Нискоразходният превозвач Norwegian анулира поръчки за 97 самолета от Боинг, включваща моделите 737 MAX и 787 Dreamliner и поиска компенсации за финансовите си загуби, свързани с двата типа.

Базираната в Осло авиокомпания, която спря полетите си и обяви, че минава в „режим на хибернация“ в началото на корона-кризата през март съобщи, че анулира поръчката си за 92 самолета от модела Боинг 737 МАХ-8 и още 5 Боинг 787 Дриймлайнър, както и споразуменията по програмата GoldCare, свързани с поръчаните машини.

Norwegian е завела и съдебно дело срещу Бониг, в което настоява за връщане на всички предварително осъществени плащания във връзка с поръчките плюс компенсация за пропуснати ползи във връзка със спирането на полетите със 737 МАХ заради двете катастрофи с този тип и заради проблемите с двигателите на Боинг 787, заради които авиокомпанията беше принудена за канселира стотици полети през 2018 и 2019.

Пред Flight Global превозвачът съобщи, че вече води преговори с Боинг по двата въпроса, но към момента те не са довели до търсенето разбирателство, особено що се отнася до компенсациите, търсени от норвежката авиокомпания.

Съобщението дойде само ден преди американската Федерална авиационна администрация да изрази „предпазлив оптимизъм“ във връзка с приключването на предсертификационните тестови полети на 737 МАХ, които са първа сериозна крачка към завръщането на типа в търговски операции.

Свързани теми

Предишна публикация
El Al е на ръба на ликвидация
Следваща публикация
Португалия спаси TAP от фалит
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Sunexpress поръча 10 Boeing 737 МАХ

Турско-германската авиокомпания Sunexpress, в която участват Turkich Airlines и Lufthansa поръча 10 самолета Boeing 737…

KLM поръча 35 Embraer E195-E2

Поръчката на 100-годишната холандска авиокомпания е за 2,48 милиарда щатски долара и включва 21 твърди…

Airbus поема C Series на Bombardier от 1 юли

Помощта от Airbus практически гарантира, че CSeries ще остане сериозен глобален конкурент Европейският консорциум ще…

Airbus се готви да представи A350-1000ULR

Докато световните авиокомпании все по-масово се радват на навлизането на олекотените композитни материали в самолетните…
Меню