Над $2 трилиона загуби за авиацията и свързаните сектори

8 прочитания

Ефектът от пандемията върху свързаните с авиационната индустрия сектори може да надхвърли до 10 пъти преките загуби на авиокомпаниите от кризата, според международния Институт за авиационни изследвания.

Споменатото число засяга само свързаните индустрии, като от него изключим преките загуби за превозвачите по света, които според последните анализи на Международната асоциация на авиокомпаниите IATA може да надхвърлят $309 милиарда. Организацията актуализира данните си за ефекта от кризата почти ежеседмично от началото на пандемията, като последните данни от 16 април 2020 вече надхвърлят почти трикратно първоначалните очаквания.

Пред сериозен риск са изправени и милиони работни места от Азия до Северна Америка и Европа, казва Жен Лей, основател и президент на Института за авиационни изследвания. „Авиокомпаниите са ключови за цялата хранителна верига и, ако те бъдат затрупани от проблеми, то цялата верига сериозно ще пострада,“ казва Лей, който е и ръководител на авиационния департамент на Университета Суинбърн в Австралия.

Авиационната екосистема е огромна и поддържа множество индустрии. Тя включва компаниите за ремонт, поддръжка и сервизиране на самолети, кетъринг, наземно обслужване, летищна инфраструктура, транспортни фирми, куриерски услуги, летищни магазини и много други в пряка зависимост от работата и състоянието на превозвачите.

В азиатско-тихоокеанския регион авиационната индустрията осигурява 30.2 милиона работни места, а в световен мащаб над 100 милиона, които осигуряват дял от над $1 трилион в брутния вътрешен продукт на държавите. С разпространението на #COVID19 обаче източниците на приходи на авиокомпаниите, техните доставчици и партньори в глобален мащаб са силно засегнати, а правителствата и международните организации реагират прекалено бавно и в не особено дългосрочна перспектива, за да овладеят несигурността и ефектите от нея.

източник: Airline Business

Свързани теми

Предишна публикация
10 години от изригването на Eyjafjallajökull, когато небето отново опустя
Следваща публикация
Сблъсък между А350 и B777 в Дубай
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцарската SkyWork фалира

Основаната през 1983 SkyWork фалира, след като преговорите на задлъжнялата авиокомпания с потенциален инвеститор се…
Меню