Latecoere мина под американски флаг

6 прочитания

Френският производител на самолетно оборудване, Latecoere, наследник на легендарната Aeropostale, мина под американски флаг, съобщиха медиите във Франция.

Американският фонд Searchlight увеличил дела си от 26,05% на 62,76% от капитала на компанията, специалист в производството на фюзелаж и врати за самолети, комуникации и др компоненти.

Основаната през 1917г в Тулуза, където все още е централата й, Latecoere обяви, че ще инвестира 5,57 милиона лева в разширяване на капацитета на завода си са самолетни компоненти в Пловдив, с което открива 35 нови работни места. Latecoere ще започне работа по нов проект – носовата секция на А350 в Пловдив.

Заводът на Latecoere в Пловдив, снимка: Авиофорум.

Заводът на Latecoere в Пловдив, снимка: Авиофорум.

За Франция и световната авиация Latecoere е не само стратегическа компания, но и икона. Пионер в пътническите полети /Aeropostale/, а след това доставчик на Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault Aviation, Embraer/. Едва през ноември компанията представи новия си продукт, LiFi, безжичен интернет с пренос на данни не чрез радиовълни, а чрез светлинни, за ползване на борда по време на полет.

Смяната на собствеността бе силно коментирана във Франция, след като ще наложи трансфер и на лицензите и патентите към САЩ. След като приеха регламента ITAR / регулацията за международния трафик на оръжия/ обаче, САЩ вече имат правото да наложат на всяка компания по света да иска разрешение, за да изнася аерокосмическо и оръжейно производство, включващо американски части.

Latecoere е след лидерите на глобалния пазар на врати за самолети: Airbus Helicopters, Saab, Honeycomb, Mitsubishi, Elbit Systems, Triumph Group и др.

Франция одобри офертата на Searchlight Capital Partners като наложи на американския фонд да отстъпи 10% от капитала на компанията на фирма, одобрена от държавата, френския фонд Tikehau Capital.

Дни по-късно, на 9 декември, Tikehau мина прага от 5% капитал и право на глас в Latecoere и съобщи, че е продал всичките си акции.

Заводът на Latecoere в Пловдив, снимка: Авиофорум.

Заводът на Latecoere в Пловдив, снимка: Авиофорум.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing затваря завода в Рентън от януари
Следваща публикация
737 MAX няма да лети преди края на 2019
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus Defence and Space съкращава 2300 души

Военното подразделение на европейския аерокосмически производител започна разговори със синдикатите за планираното преструктуриране на компанията.…
Меню