Latecoere мина под американски флаг

442 прочитания

Френският производител на самолетно оборудване, Latecoere, наследник на легендарната Aeropostale, мина под американски флаг, съобщиха медиите във Франция.

Американският фонд Searchlight увеличил дела си от 26,05% на 62,76% от капитала на компанията, специалист в производството на фюзелаж и врати за самолети, комуникации и др компоненти.

Основаната през 1917г в Тулуза, където все още е централата й, Latecoere обяви, че ще инвестира 5,57 милиона лева в разширяване на капацитета на завода си са самолетни компоненти в Пловдив, с което открива 35 нови работни места. Latecoere ще започне работа по нов проект – носовата секция на А350 в Пловдив.

Заводът на Latecoere в Пловдив, снимка: Авиофорум.

Заводът на Latecoere в Пловдив, снимка: Авиофорум.

За Франция и световната авиация Latecoere е не само стратегическа компания, но и икона. Пионер в пътническите полети /Aeropostale/, а след това доставчик на Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault Aviation, Embraer/. Едва през ноември компанията представи новия си продукт, LiFi, безжичен интернет с пренос на данни не чрез радиовълни, а чрез светлинни, за ползване на борда по време на полет.

Смяната на собствеността бе силно коментирана във Франция, след като ще наложи трансфер и на лицензите и патентите към САЩ. След като приеха регламента ITAR / регулацията за международния трафик на оръжия/ обаче, САЩ вече имат правото да наложат на всяка компания по света да иска разрешение, за да изнася аерокосмическо и оръжейно производство, включващо американски части.

Latecoere е след лидерите на глобалния пазар на врати за самолети: Airbus Helicopters, Saab, Honeycomb, Mitsubishi, Elbit Systems, Triumph Group и др.

Франция одобри офертата на Searchlight Capital Partners като наложи на американския фонд да отстъпи 10% от капитала на компанията на фирма, одобрена от държавата, френския фонд Tikehau Capital.

Дни по-късно, на 9 декември, Tikehau мина прага от 5% капитал и право на глас в Latecoere и съобщи, че е продал всичките си акции.

Заводът на Latecoere в Пловдив, снимка: Авиофорум.

Заводът на Latecoere в Пловдив, снимка: Авиофорум.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing затваря завода в Рентън от януари
Следваща публикация
737 MAX няма да лети преди края на 2019
442 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню