Пекин откри новото си летище

54 прочитания

Проектирано от филиал на ADP за 15 милиарда щатски долара, новото летище на Пекин е инвестиция за 63 милиарда.

То бе открито от президента на Китай в навечерието на 70-годишнината на комунистическия режим в страната.

Летище Beijing Daxing /PKX/ се намира на 46 км южно от столицата и трябва да развие пълния си капацитет през 2025г, когато ще обслужва до 72 милиона пътници годишно, има 4 писти, жп терминал и един терминал с форма на морска звезда.

Новото летище трябва да замени сега използваното, чиито терминали са разположени северно от столицата и почти е изпълнило капацитета си от над 100 милиона пътници годишно.

Официално полетите стартират на 30 септември.

С разрастването на средната класа в Китай, желанието на хората да летят със самолет се увеличава и в средата на 2020г Китай ще изпревари САЩ и ще се превърне в най-големия пазар за въздушен транспорт в света по данни на IATA. При тези условия, Пекин се готви да приема по 170 милиона пътници през 2025г общо на двете си летища.

Новото летище е построено на площ от 700000 кв м и има само един терминал, който е обявен за най-големия на света.

Проектът е на архитект Заха Хадид /починала през 2016г/ и Патрик Шумахер от Zaha Hadid Architects и ADP Ingenierie /ADPI/.

За разлика от класическите летища, новият терминал има две нива за заминаващи и две за пристигащи. Експресна линия го свързва директно с центъра на Пекин за около 20 минути и около 3 евро /по данни на сайта на новото летище/. Връзката със старото летище обаче, на 67км, е по-сложна.

Колосалният проект на летище Daxing бе финансиран от държавата.

Летището ще отвори с ограничен брой авиокомпании и техният брой ще се увеличава. Засега всички големи китайски превозвачи като China Eastern, China Southern, Air China са там, заедно с някои чуждестранни авиокомпании.

China Southern си построи на новото летище най-големия хангар в Азия – побира 2 А380, 3 Boeing 777 и 3 А320 едновременно.

 


Снимка: CGTN

Свързани теми

Предишна публикация
Fraport отчете печалба във всички дейности
Следваща публикация
30 милиона пътници на летище Истанбул за 5 месеца
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing се отказа от сделката с Embraer

Американската компания се оттегли от споразумението за съвместно производството на пътнически самолети за гражданската авиация…
Меню