Великобритания подкрепи проект на Piper с водородни клетки

42 прочитания

Правителството в Лондон ще финансира с 2,7 милиона паунда проекта HyFlyer  на калифорнийската ZeroAvia край Кранфийлд, с което му осигурява финансиране за общо 5 милиона паунда.

Целта на ZeroAvia е полет от 300 мили, или дистанцията между Лондон и Единбург с нулеви емисии, каза директорът на компанията Вал Мифтахов.

Серийният предприемач и пилот с руски произход Мифтахов, основател на eMotorWorks за умни зарядни за електромобили / eMotorWerks бе придобита през 2017 от ENEL X/, работи по ниша в авиацията, 10-12-местен самолет, захранван с вородни клетки.

Изпитанията на Piper Matrix започнаха през февруари 2019, когато модифицирания Piper PA-46 получи статут на експериментален от FAA.

Британското правителство ще подкрепи проекта чрез програмата си за проучване и технологии в авиокосмическаа индустрия на института ATI, Министерството на икономиката, енергетиката и индустриалната стратегия и Innovate UK.

ZeroAvia ще започне работа в Кранфийл, Англия по модифицирания 6-местен Piper Matrix, с който предвижда да излезе на пазара през 2022г.

През август стартъпът от Силициевата долина ZeroAvia направи нови тестови полети, съобщи Hudrogen Fuel News.

ZeroAvia твърди, че в момента работи по най-големия самолет, който не използва изкопаеми горива в света.

Водородната инфраструктура на летища би могла да е проблем за развитието на проекта. Мифтахов иска да поддържа и доставките на новото гориво на 500 летища.

Свързани теми

Предишна публикация
Gulfstream представи G700
Следваща публикация
Оставка в Полша заради ползване на G550 за такси
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

easyJet стъпи на Тегел

easyJet отпразнува първия си полет от базата си на летище Тегел на 5 януари 2018…

ЕК разследва Amadeus и Sabre

Брюксел започна разследване, за да определи дали споразуменията на двете резервационни системи за самолетни билети,…

Icelandair изкупува лоукоста WOW Air

Icelandair Group обяви, че изкупува исландската нискоразходна авиокомпания WOW Air. Заедно двете авиокомпании ще държат…

Alitalia намалява маршрути и флот

Новият администратор на Alitalia информира синдикатите за планираното намаление на операциите на италианския превозвач. Самолетите…
Меню