Великобритания подкрепи проект на Piper с водородни клетки

42 прочитания

Правителството в Лондон ще финансира с 2,7 милиона паунда проекта HyFlyer  на калифорнийската ZeroAvia край Кранфийлд, с което му осигурява финансиране за общо 5 милиона паунда.

Целта на ZeroAvia е полет от 300 мили, или дистанцията между Лондон и Единбург с нулеви емисии, каза директорът на компанията Вал Мифтахов.

Серийният предприемач и пилот с руски произход Мифтахов, основател на eMotorWorks за умни зарядни за електромобили / eMotorWerks бе придобита през 2017 от ENEL X/, работи по ниша в авиацията, 10-12-местен самолет, захранван с вородни клетки.

Изпитанията на Piper Matrix започнаха през февруари 2019, когато модифицирания Piper PA-46 получи статут на експериментален от FAA.

Британското правителство ще подкрепи проекта чрез програмата си за проучване и технологии в авиокосмическаа индустрия на института ATI, Министерството на икономиката, енергетиката и индустриалната стратегия и Innovate UK.

ZeroAvia ще започне работа в Кранфийл, Англия по модифицирания 6-местен Piper Matrix, с който предвижда да излезе на пазара през 2022г.

През август стартъпът от Силициевата долина ZeroAvia направи нови тестови полети, съобщи Hudrogen Fuel News.

ZeroAvia твърди, че в момента работи по най-големия самолет, който не използва изкопаеми горива в света.

Водородната инфраструктура на летища би могла да е проблем за развитието на проекта. Мифтахов иска да поддържа и доставките на новото гориво на 500 летища.

Свързани теми

Предишна публикация
Gulfstream представи G700
Следваща публикация
Оставка в Полша заради ползване на G550 за такси
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing освобождава 10% от служителите

След поредната отчетена загуба на американския гигант Боинг, Главният изпълнителен директор на компанията Дейв Калун…
Меню