Полша може да получи първите F-35 през 2024

17 прочитания

Варшава може да има ескадрила от 16 самолета F-35, поддържащо оборудване и резервни части през 2026г, когато Lockheed Martin очаква полските ВВС да постигнат оперативен капацитет със стелта. Полша ще има и пълен симулатор за типа.

За поддръжката ще отговарят полските военни механици с подкрепата на Lockheed и Pratt & Whitney, каза вицепрезидентът на Lockheed Martin Грег Улмър в Келце, Полша. Пилотите ще се обучават първоначално в базата на ВВС на САЩ в Люк, Аризона.

Втора ескадрила ще бъде доставена до 2030г, каза производителят. По-рано тази година Варшава потвърди намерението си да купи 36 изтребителя F-35A. С тях ще смени старите си МиГ-29 и Су-22.

В момента в Полша се произвеждат само малки части за F-35 като носачи за колесници, лонжерони и компоненти за двигателя F135. Улмър каза, че има възможност да се разшири полското участие в производството.

„Постоянно търсим вериги на доставки и има някои възможности за нови партньори с по-ниски разходи и по-високо качество на продуктите”, каза Улмър. „Възможностите на технологичен трансфер, свързани с F-16, F-35 и C-130, засилване на обучението на пилотите и авиомеханиците, сътрудничество в изследователската и развойна дейност и напредък в технологиите за безпилотни въздушни средства /UAS/”.

За оръжията на борда на самолетите Полша ще се договаря с правителството на САЩ. Варшава може да използва по 6 ракети въздух-въздух Raytheon AIM-120 AMRAAM, каза Lockheed, който показа макет на F-35A на изложението MSPO.

MSPO е изложение за военна техника и се провежда за 27-и път от 3 до 6 септември в Келце, Южна Полша. Организаторите твърдят, че е третото по значение в Европа след Париж и Лондон.

Пентагонът реши да извади Турция от програмата за F-35 и самолетите, произведени за нея – 4 в авиобаза Люк, Аризона, останаха без собственик. „Надявам се, че с оглед на търсенето, ще намерим някой за тези самолети”, каза Улмър.

Освен четирите, които вече са доставени, са готови още два – във финален етап от производството, каза вицепрезидентът за Shephard.

Снимка: Lockheed Martin

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия сменя Mи-24 с Bell
Следваща публикация
Airbus излезе от търга за изтребители в Канада
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

S7 Technics ще обслужва Boeing 737 Max

Новосибирската компания Сибир Техник, който работи под бранда S7 Technics стана първия руски оператор, одобрен…

flydubai с първи Boeing 737-MAX

На официална церемония в Еверет Boeing предаде първия Boeing 737-MAX-8 на flydubai – първата авиокомпания…
Меню