Полша може да получи първите F-35 през 2024

17 прочитания

Варшава може да има ескадрила от 16 самолета F-35, поддържащо оборудване и резервни части през 2026г, когато Lockheed Martin очаква полските ВВС да постигнат оперативен капацитет със стелта. Полша ще има и пълен симулатор за типа.

За поддръжката ще отговарят полските военни механици с подкрепата на Lockheed и Pratt & Whitney, каза вицепрезидентът на Lockheed Martin Грег Улмър в Келце, Полша. Пилотите ще се обучават първоначално в базата на ВВС на САЩ в Люк, Аризона.

Втора ескадрила ще бъде доставена до 2030г, каза производителят. По-рано тази година Варшава потвърди намерението си да купи 36 изтребителя F-35A. С тях ще смени старите си МиГ-29 и Су-22.

В момента в Полша се произвеждат само малки части за F-35 като носачи за колесници, лонжерони и компоненти за двигателя F135. Улмър каза, че има възможност да се разшири полското участие в производството.

„Постоянно търсим вериги на доставки и има някои възможности за нови партньори с по-ниски разходи и по-високо качество на продуктите”, каза Улмър. „Възможностите на технологичен трансфер, свързани с F-16, F-35 и C-130, засилване на обучението на пилотите и авиомеханиците, сътрудничество в изследователската и развойна дейност и напредък в технологиите за безпилотни въздушни средства /UAS/”.

За оръжията на борда на самолетите Полша ще се договаря с правителството на САЩ. Варшава може да използва по 6 ракети въздух-въздух Raytheon AIM-120 AMRAAM, каза Lockheed, който показа макет на F-35A на изложението MSPO.

MSPO е изложение за военна техника и се провежда за 27-и път от 3 до 6 септември в Келце, Южна Полша. Организаторите твърдят, че е третото по значение в Европа след Париж и Лондон.

Пентагонът реши да извади Турция от програмата за F-35 и самолетите, произведени за нея – 4 в авиобаза Люк, Аризона, останаха без собственик. „Надявам се, че с оглед на търсенето, ще намерим някой за тези самолети”, каза Улмър.

Освен четирите, които вече са доставени, са готови още два – във финален етап от производството, каза вицепрезидентът за Shephard.

Снимка: Lockheed Martin

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия сменя Mи-24 с Bell
Следваща публикация
Airbus излезе от търга за изтребители в Канада
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

IndiGo поръча 300 А320neo

Най-голямата индийска авиокомпания IndiGo направи твърда поръчка за 300 самолета от семейството на A320neo, съобщи…

Rotorcraft поръча 10 хеликоптера VRT500

Ростех ще достави 10 леки хеликоптери VRT500 за скандинавските страни, след като руската корпорация подписа…

Boeing с поръчки за 50 737 MAX

В третия ден на авиосалона в Дубай Boeing записа заявки за 50 самолета 737 MAX.…

Гърция купува 18 Rafale

Гърция сменя старите си Мираж с Рафал. Премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис обяви от Солун…
Меню