Летище Прага с програма за 1 милиард евро

175 прочитания

Летище Вацлав Хавел в чешката столица ще финансира самостоятелно програмата си за развитие до 2035г, обяви компанията на сайта си.

Разрастването е базирано на очакванията за увеличение на трафика от 16,8 милиона пътници през 2018 до 30 милиона през 2035г.

В краткосрочен план ще увеличи капацитета с 40% на проверката на сигурността на пътниците чрез нови 8 автоматизирани и 6 ръчни линии.

Ще бъдат изградени нови паркинги, включително роботизирани на Терминал 2 и нови ленти за багаж на Т1. Ще бъде построена триетажна връзка Skywalk между съществуващите сгради и търговски сектори.

В средносрочна перспектива деайсинг площадката ще може да обслужва по 2 самолета А380 едновременно.

Дългосрочният график предвижда строеж на нова писта и пътеки за рулиране в северната и южната част на летището. Пътниците ще могат да влизат на двата терминала чрез единен пункт за проверка за сигурността.

След 2028 година стартира PRG Airport Lab за развитие на нови технологии за биометрия, виртуална реалност, смарт паркиране, виртуални таксита, пазаруване и др. Предвидено е и да започне строеж на жп връзка на летището с централната  гара. В момента връзката самолет-влак става чрез автобусите на Airport Express като е възможно да се купуват жп билети до 2 месеца предварително.

 

През август летището обяви, че EasyJet планира да започне полети до Лондон Лутън от 28 октомври, а от декември Wizz Air започва да лети Прага-Молдова.

Ryanair обяви 5 милиона пътници в Прага. От март 2020 година LOT ще свърже Пража с Будапеща.

Letiště Praha, a. s. е в категорията летища, обслужващи между 10 и 25 милиона пътници годишно, свързващо 160 дестинации чрез 70 свързващи полета. В компанията работят 2400 души и над 14000 са заети косвено чрез контрактори на оператора.

Снимка: Летище Прага.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Молдова прехвърли концесията на летище Кишинев
Следваща публикация
Летище Хонконг стана епицентър на протестите
175 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Mesa поръчва MRJ

Американската регионална авиокомпания Mesa Airlines подписа меморандум за поръчка на 100 Mitsubishi SpaceJetM100 / наричани…

Airbus събра 22 стартъпа в BizLab

Петата акселераторна програма на Airbus дава платформа за развитие на нови технологии и начини на…

FAA приземи всички Cirrus Vison Jet-ове

Федералната авиационна администрация на САЩ нареди приземяването на всички самолети от серията Cirrus Vison Jet…
Меню